Ако по време на разходка из центъра на София сте се чудели къде да се разхладите в летните жеги, ще ви разочароваме - вече няма да можете да го направите на фонтана пред президентството.

Очевидно желаещите да се къпят там са били много, тъй като днес на пл. „Независимост" работници на ВиК поставиха табелка „Къпането забранено".

В последствие стана ясно, че подобни табелки вече са поставени или предстои да „украсят" всичките 13 общински фонтана в столицата.

Заповедта е на кмета на София Йорданка Фандъкова, обясни пред news.bg Иво Пенев от Столичния инспекторат.

Въпреки че от Столична община увериха, че фонтаните са безопасни, „дъната им са чисти и гладки" и във водата не тече ток, това не трябва да ви привлича да се топнете в тях.

Ако до сега не сте знаели, че къпането във фонтаните е забранено, то сега за тази цел е поставена табела. Освен надписа, под жълтия триъгълник, обозначаващ - „Внимание", виждаме и два знака: първият, показващ, че плуването е забранено във фонтана за хора, а вторият - за кучета.

Ако се чудите дали е забранено разхождането на кучета около фонтана или къпането им в него, и в двата случая сте прави. Също така домашните ви любимци не трябва да пият вода от там.

В случай, че вие или вашият домашен любимец нарушите забраната, ви грози глоба от 100 до 5000 лв. За спазването на наредбата ще следят инспектори от Столичния инспекторат, като това ще става с особено усърдно в най-горещите дни.

При залавяне на нарушители, те ще бъдат изваждани, като ще се търси съдействие от органите на реда. Ако става дума за деца - ще се търси контакт с родителите. Ако става дума за бездомно куче...

На въпрос дали има резон поставянето на подобни табели пред по-малките фонтани в столицата, Иво Пенев обясни, че това е така, защото е имало случаи дори на чужденци, които са се разхлаждали в тях през жегите.

Уви, надписът е само на български, така че чужденците ще трябва да се ориентират само по картинките.

Причината СО да разочарова гвардейците пред президентството със забраната на плажа на пл. „Независимост" не е това, че президентът се разсейва от гледката през прозореца.

Стана ясно, че конкретният повод за поставянето на забранителните табели е отново Facebook - преди месец група деца организираха масово къпане на фонтаните пред НДК. В репортаж пък бе показано безсилието на „Егида" да спре мокрите малчугани, въпреки че общинската наредба забранява подобни дейности.

До момента обаче никой не е следил за спазването на тези наредби, а може би и обществото не е било насяно с това.

Да информират е и целта на новите табели в столицата. Изработени са общо 24 такива, чиято обща цена е 1245 лв., съобщи още Иво Пенев. Те ще бъдат поставени на 13 общински фонтана, като са напълно съобразени с големината им и няма да развалят интериора, увери той.

Освен пред президентството и пред НДК, табелите ще „украсяват" фонтаните и пред Народния театър, Централна гара, Парка „Заимов", централния вход на „Южния парк", както Банкя.