нетаняхуИзраелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му няма никога да се върне към "незащитимите" граници от преди Шестдневната война от 1967г.

С това изказване той отговори на американския президент Барак Обама, който нарече сегашните граници на еврейската държава "временни", предаде "Ройтерс".

Пред произраелската лобистка група Американско-израелски комитет по обществени въпроси във Вашингтон, Нетаняху посочи, че не може да приеме изразеното от Обама виждане, че бъдещата палестинска държава ще е съобразена с границите от 1967г. По думите на премиера, това би застрашило сигурността на Израел.

Въпреки че на няколко пъти той подчерта значимостта на Барак Обама за стабилността в региона, аплодисментите от страна на конгресмени и сенатори от републиканската и демократическата партия дадоха ясен знак на Белия дом, че Тел Авив има подкрепа зад океана. Еврейската общност в САЩ обяви още след изказванията на Обама, че може да не го подкрепи на вота през 2012г.

На няколко пъти речта на министър-председателя беше прекъсвана от делегати, според които е несправедливо да не се уважават исканията на палестинците. Те бяха изхвърлени от охраната, а Нетаняху попита: „Мислите ли, че подобни протести се допускат в Палестина?"

Мирният процес и преговорите за създаването на независима палестинска държава забуксуваха двустранно през последната година въпреки международната подкрепа и дейното участие на Барак Обама. Първо еврейските заселници продължиха да строят нови селища, а след това палестинският президент Махмуд Абас изненадващо се споразумя с ислямистите от „Хамас", които са считани за терористи от Израел.