Правителството прие решение за откриване на граничен контролно-пропускателен пункт по държавната граница между България и Румъния, свързващ градовете Видин и Калафат.
Той ще има шосеен, железопътен пътнически и железопътен товарен, както и речен граничен преход. Пунктът се създава за осъществяване на граничен контрол между двете страни по новия комбиниран мост на река Дунав.

Българските и румънските гранично-полицейски органи ще извършват съвместни проверки на шосейния граничен преход, който е изграден на румънска територия и на железопътните гранични преходи, които са на българска територия.

С друго решение правителството определи таксите за преминаване на пътни превозни средства по новия мост. Те са аналогични на събираните при преминаване на моста при Русе-Гюргево (от 6 до 37 евро в зависимост от вида на превозните средства).
От заплащане на такси са освободени автомобилите на противопожарните служби, полиция и неотложната медицинска помощ на България и Румъния, както и преминаващите пешеходци и велосипедисти.

Правителството възложи на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията в 3-месечен срок да направи допълнителен анализ на размера на таксите и след консултации с румънската страна да предложи преразглеждането им.