Вероятността до края на годината да се влезе в рецесия е обективна.
Това прогнозира председателят на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев при обсъждането на второ четене на актуализацията на Бюджет 2013.
По думите му потреблението не само не се увеличава, но и се свива.

Митниците са виновни за събираемостта според ексшефа на НАП
Oще...

Още в самото начало на заседанието бившият зам.-министър на финансите и настоящ депутат от ГЕРБ Владислав Горанов коментира, че управляващите не са успели да ги убедят, че предложената актуализация е безалтернативна. По думите му липсват доказателства, че се налага с такъв размер да бъдат коригирани приходите.

Никога няма да приемем тезата на министър Петър Чобанов, че, видите ли, министерства искат. Всяка година случайно министерствата искат повече и повече, но задачата на финансовия министър е да намери баланс между тези искания и възможностите, отсече Горанов.
Ако има воля, правителството може да се вмести в така разчетения дефицит, подчерта още той.

Председателят на комисията Йордан Цонев излезе „на поправителен" и се опита, след като миналата седмица не са успели да ги убедят в необходимостта от тази актуализация, да го направи сега.

ГЕРБ първи за обсъждането на актуализацията на бюджета
Още...

На първо място като аргумент той изтъкна много тревожното изоставане в заложеното изпълнение на приходната част. Освен това промяната се налагала и от негативната тенденция в развитието на икономиката в последните три месеца.
Лошо планиране, негативните тенденции и лош икономически сценарий, това са причините и вие от ГЕРБ най-добре трябва да го знаете, подчерта Цонев.

Министър Чобанов отново заговори за неизпълнението на приходната част. По думите му, тенденцията се задълбочава и поради негативната ситуация в икономиката.
В тази връзка той направи и друга мрачна прогноза, а именно може да се наложи дори и да довнасяме към вноската си за ЕС, поради самата ситуация в Съюза.

Той изтъкна необходимостта от разплащане на задълженията към бизнеса, за да се открие свеж ресурс в икономиката и той да я задвижи. И все пак Чобанов обясни, че няма как да бъдат изплатени всички искания.

Първоначалният списък е за над 900 милиона лева, реалистични са 500 милиона лева, но няма как да бъдат изпълнени и затова сме се спрели на 160 милиона лева за задължения към бизнеса, натрупани основно в системите на Министерство на отбраната, Министерство на вътрешните работи и Министерство на правосъдието, обясни още Петър Чобанов.

Йордан Цонев категорично заяви, че не дефицитът е онова, което ги притеснява, а ги притеснява фактът, че това с дефицитите е прокризисна политика и се това се е доказало през последните 4 години.
Дефицитът да бъде като самоцел, от нас не го очаквайте, заяви той и добави, че ще водят не прокризисна, а антикризисна политика.
Мисля, че фискално сме далеч от Гърция, колкото и близо да сме географски, коментира още шефът на комисията.

Бюджетът мина и на второ четене. Чобанов се надява да няма президентско вето
Още...

Финансовият министър Петър Чобанов не подкрепи предложение на депутатите от Коалиция за България Ваня Добрева и Милко Багдасаров за увеличение на субсидията към БАН.
Народните представители предлагаха да се увеличи с 2 милиона лева субсидията от Министерството на образованието и науката към БАН.
Двамата депутати искаха и в актуализацията да залегне увеличение на субсидията към Софийския университет „Св. Климент Охридски".

Съгласен съм, че това е пример за недофинансирана система, заяви Петър Чобанов, но добави, че на този етап няма как да подкрепят подобни идеи, просто няма финансова възможност.
По думите му предвидени към момента са 500 хиляди лева за библиотеката.