Новото палестинско правителство признава Израел и ще спазва подписаните до този момент мирни договори, обяви лидерът на Палестинската автономия Махмуд Абас в изказването си пред Генералната Асамблея на ООН.

Абас обясни, цитиран от катарската телевизия „Ал Джазира", че сред мирните споразумения ще e и това, подписано на 9 септември 1993 г. от Ясер Арафат и Ицхак Рабин.

Така освен че ще бъде признато правото на Израел да съществува като държава, палестинските власти ще се ангажират с водене на преговори като инструмент за решаване на конфликти.

В речта си Абас не пропусна да призове за справедливо решаване на проблемите на палестинските бежанците, за освобождаване на палестинците, намиращи се в израелски затвори, за спиране на агресията от страната на израелската армия на територията на Автономията.

След изявлението на Абас обаче Ахмед Юсеф, заместник на палестинския премиер Исмаил Хания, заяви в интервю за Асошиейтед прес, че няма да има никакво правителство на националното единство, ако пред Хамас се постави условието да признае Израел.

Припомняме, че в правителството на националното единство трябва да влязат представители на двете политически сили в страната - Фатах и Хамас.

Предишното палестинско правителство бе сформирано от радикалното движение Хамас, след победата му на парламентарните избори през януари т.г.