Студентският съвет на НБУ предлага връзката между висшето образование и бенефициентите по европейските програми - бизнес, неправителствени и държавни организации и институции, да залегне като основен компонент при оценката на проектните предложения за еврофинансиране.
Студентите уточняват, че това може да стане от началото на следващия програмен период.

„По този начин ще се насърчи и бонифицира участието на студенти и млади учени в подготовката и реализацията на проектите, ще се развие практическата им подготовка като се предостави възможност за провеждането студентски практики и стажове.
За университетите това ще означава развитие на административен капацитет, инвестиции в научно-изследователска и развойна дейност, ангажиране на академичния състав с приложно-практически разработки и едно ново стъпало на диференциация в системата за атестиране на преподавателите." - се казва в становище на студентския съвет, изпратено до медиите.

Предложението е свързано с Програмата за модернизиране на системите за висше образование в Европа, очертаваща основните насоки за развитие на висшето образование в рамките на целите по стратегията "Европа 2020".
Очаква се програмата да залегне в основата на новия закон за науката и висшето образование.

Според студентите, частният сектор ще спечели чрез преференциалния си достъп до научната инфраструктура и услугите на научните институти, както и чрез изграждането на практически подготвени и високоефективни човешки ресурси в лицето на своите стажанти.

„Държавата ще постигне цялостно повишение на средствата от БВП, които се инвестират в сектора, а синергията от частните ползи съществено ще повиши качеството на образователните услуги и научната продукция. Подобни примери за публично-частно партньорство в образованието и науката съществуват и в други европейски страни. В Холандия от 70-те години насам функционират т.н. магазини за наука." - се казва още в становището.

За реализацията на своята идея, която представиха пред министъра на образованието и науката Сергей Игнатов, студентите разчитат на диалог и сътрудничество с изпълнителната и законодателната власт, както и с избрания за президент Росен Плевнелиев в процеса на създаване и приемане на националната референтна рамка за следващия програмен период.