България проявява интерес да купи специални руски бомби за гасене на горски пожари, които нямат аналог в света. Това съобщава БНТ, позававаки се на официален представител на московското предприятие "Базалт", което иначе е сред световните лидери по производство на авиационни бомби и гранатомети.

Новосъздадената "мирна" бомба до 30 пъти улеснява гасенето на пожари.
Противопожарната бомба АСП-500 се използва само за мирни цели. Тя е безопасна за хората, въпреки че се изстрелва от военни самолети.

Бомбата може да бъде пригодена и за използване от граждански самолети. Може да бъде запълвана с пожарогасителна смес дори при полеви условия. Използва се и като защита - за изолация на населени места, към които приближава огнена стихия.

Началникът на Управлението за външно-икономическа дейност в "Базалт" Владимир Прокопов обясни, че при взривяване 500-килограмовата бомба-пожарникар унищожава потоците от горещ въздух и локализира горски пожари на площ от 1000 кв. метра. Така се осигурява достъп за други пожарогасителни средства - например хеликоптери.

Бомбата още преди година успешно е тествана при гасене на пожари край Москва. За да започне серийно производство обаче, липсва държавна поръчка.

Прокопов отказа да даде подробности за преговорите, които се водят с България, а и с други страни. Той обаче не отрече, че ако има инвеститор, то бомбата-пожарникар може бързо да влезе в употреба.