МВР и Народното събрание "отнесоха" антинаградата "Големият брат", която се връчва за нарушаване правото на неприкосновеност на личния живот.

Наградата се присъжда за създаване на предпоставки за системно нарушаване на правото на лична неприкосновеност и защита на личните данни на гражданите и по-конкретно за липсата на адекватен регламент, гарантиращ правата на хората при използване на СРС; за липсата на задръжки и ефективен контрол при прилагането на СРС.

С „Големият Брат" в категорията нарушаване на правото на неприкосновеност на личния живот в частната сфера бяха удостоени трите действащи на територията на страната мобилни оператори - М-тел, Глобул и Виваком.

Наградата се присъжда във връзка с прехвърлянето на база данни без знанието на клиентите на трети лица; неактуална поддръжка на регистър, в който личните данни на физически лица, които не са вече клиенти, продължават да бъдат обработвани и дори има случаи на начисляване на сметки.

Третото основание за връчването на наградата е злоупотребата със сим карти.

Председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов, който е член на журито, заяви, че антинаградите са насочени не толкова към тези, които ги получават, колкото към това да хванат процес и да му дадат, по думите му, „тревожна публичност".
Целта на антинаградите е да извадят рисковите тенденции.

В тазгодишните номинации попадна й партията на Сергей Станишев БСП.

Социалистите са нарушили личното пространство на гражданка, подала жалба за това, че е получила на личния си телефон съобщение с политически призив за гласуване за БСП.

„Никоя партия не може да ни атакува в това лично пространство.", заяви Георги Лозанов и подчерта, че това е много важно да се знае от гражданите, особени в ситуация на предизборна кампания.

Сред номинираните в сферата на държавното управление са Парламентарната подкомисия за контрол на СРС, Прокуратурата др.
Сред номинираните частни структури са Компанията "Алкател - Лусент", Алфа Банк - България, Многопрофилна болница за активно лечение в град Смолян и др.

Наградата "Big Brother" е учредена от международната неправителствена организация за защита на личните права Privacy International. Името на наградите е вдъхновено от известната антиутопия на Джордж Оруел "1984".

В България подобна церемония се организира за пети път. Носителите на антинаградите се определят от жури на базата на обосновани номинации.