Радикалното палестинско движение ХАМАС осъди изказване, направено от държавния секретар на САЩ Джон Кери по време на срещата на "Приятели на Сирия", която се състоя в Турция днес по-рано, съобщиха световните информационни агенции.

Кери се срещна отделно с турския премиер Реджеп Ердоган и палестинския лидер Махмуд Аббас.

По време на срещата си с Ердоган, държавният секретар го е помолил да отложи визитата си в Газа, докато настъпят по-благоприятни обстоятелства.

Очаква се Ердоган да се съобрази с американското искане и да отложи планираното за този месец посещение. През май предстои негово посещение в САЩ, по време на което той ще се срещне с американския президент Барак Обама.

Точно тези негови думи разгневиха ХАМАС, които управляват Газа. Говорител на движението е заявил, че така САЩ поддържат израелската блокада на Газа.

Самият Кери наскоро направи посещение на региона, по време на което се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху и палестинския лидер Махмуд Аббас.

САЩ ще отделят 123 млрд. долара като помощ за сирийската опозиция, заяви държавният секретар Джон Кери на срещата „Приятели на Сирия", която се проведе в Турция. Така американската помощ за противниците на Асад се удвоява.

Доставките на военно оборудване ще преминават през представители на бунтовниците, намиращи се в Турция.

На срещата в Истанбул, в която участват външните министри на11-те държави от групата, беше поставен въпросът за отмяна на ембаргото за доставки на оръжие за Сирия, но не беше взето решение