Русия ще отговори адекватно на решението на България да не даде въздушен коридор за прелитане на руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия.
Това заяви пред ТАСС заместник-председателят на Държавната Дума на Русия Николай Левичев.

"Ние ще запомним този неприятелски ход и ще му намерим адекватен отговор", закани се той.

Според него "ръководството на България със своето решение се присъединява към лагера на противниците на действащата система на международните отношения".

За Левичев е парадоксално, че "страните, на които са наложени санкции, днес се оказват единствените пазители на принципите на хуманността".
"Дамаск противостои на радикалите от "Ислямска държава", Москва му изпраща помощ, Техеран е готов да предостави въздушен коридор за целта. А Западът само слага прътове в колелата. Ето, и правителството на България, получавайки команда от Вашингтон, козирува", продължава той.

Левичев добави, че "за руските самолети вече са намерени други полетни маршрути, но пътят на конфронтация с Русия, по който тръгна официална София, няма да донесе никаква полза на българския народ".

"През XIX век именно Русия освободи балканските народи от владичеството на Османската империя и помогна за създаването на българската държавност. Явно е, че правителството на България има къса памет. Затова пък у руснаците тя е добра", обърна поглед назад в историята Левичев.