На 30,7% е намалял делът на българските граждани, които подкрепят управляващата партия ГЕРБ. Това сочи проучване на НЦИОМ.

Според анкетираните в проучването БСП се подкрепя от 15,5%, ДПС от 6,3%, "Атака" от 4,5%, а РЗС между 0,6 до 1% от гражданите.

Със 7% е нараснал делът на хората, които не подкрепят нито една политическа партия.

63% от българите недоволни от жизнения си стандарт
                            Още...

Регистрира се спад на подкрепата за управляващите от хората между 40 и 49 години. Запазва се подкрепата за управляващите сред високообразованите хора, както и сред хората със среден и по-висок жизнен стандарт.

От 40 на 29% намаляват гражданите спрямо края на 2009-та година, които посочват, че ГЕРБ е партията, която изразява интересите им.

Също изследването сочи, че премиерът Бойко Борисов е подкрепян за президент от 44,7%, Цветан Цветанов от 32,7 %, а бившият еврокомисар Меглена Кунева от 31,7%.

19,3 % изразяват подкрепа за Сергей Станишев, 14,4% за Волен Сидеров, а Ивайло Калфин и Надежда Нейнскисъответно от 11 и 10% от анкетираните.

Също така според 58% от хората, участвали в изследването, в момента няма партия, която може да управлява по-добре от ГЕРБ. Така смятат млади хора и на средна възраст, с високи доходи. Според 10 % БСП е алтернатива на управляващите.

Ако изборите бяха сега, 31% биха гласували за съвършено нова партия.

Според проучването най-одобряваните министри през месец март са Росен Плевнелиев, Мирослав Найденов и Николай Младенов.

Николай Младенов е министърът, одобрението за когото нараства най-изразително за последните три месеца - с 6%.

С 5% расте подкрепата за работата на Томислав Дончев. С по 4% повече са хората, които са доволни от свършеното от министрите Росен Плевнелиев и Мирослав Найденов.

Без да са „на опашката" по одобрение, най-силно критикувани са министрите Симеон Дянков и Тотю Младенов.

63% не одобряват работата на финансовия министър Дянков, а 51% - на социалния министър. Това е предвидима реакция на общественото мнение, предвид икономическите проблеми, които тревожат хората.

Най-бързо пък расте недоверието към Стефан Константинов - с 18% за последните три месеца.

В сравнение с декември 2010 г., през март повечето институции губят обществено одобрение за работата си.

Изключение от тази негативна тенденция правят полицията и прокуратурата. Одобрението за работата на тези две институции нараства минимално - с по 1 %.

Проучването показва, че  за първи път от началото на управлението на правителството на ГЕРБ настъпва обрат в съотношението между надеждите и притесненията на българите, свързани с управлението.

Притесненията, макар и с 3%, вземат превес над надеждите на хората, свързани с управлението (45%:42%). Скептицизмът нараства главно сред социално уязвимите обществени прослойки.

Като основен управленски приоритет се посочва предприемането на адекватни мерки за справяне с икономическата криза.

През 2009 г. борбата с престъпността и корупцията оглавяваха класацията на управленските приоритети - посочвани от 48% от пълнолетните българи.

Статистиката на НЦИОМ показва, че 41% от българите (предимно възрастни хора) биха приели да се ограничат някои техни граждански права, ако са убедени, че това ще доведе до спад на престъпността.

36% не биха приели подобни ограничения, като по-често така мислят мъжете, хората със среден и по-висок стандарт, младите на възраст под 30 години и жителите на големите градове.

Като най-голям успех на управляващите 35% от интервюираните посочват борбата с престъпността и с корупцията. По-често от останалите така отговарят привържениците на Атака и на ГЕРБ.

На второ място 20% от интервюираните посочват като успех на правителството строителството на магистрали и пътища.

Респондентите на средна възраст, по-високо образованите, както и жителите на малките градове по-често от останалите оценяват като най-голям успех на правителството работата по инфраструктурните проекти.

На трето място, като успех на кабинета 7% от участвалите в изследването посочват усвояването на еврофондовете.

Това впечатлява хората на възраст между 30 и 39 години, представителите на частния бизнес и на интелигенцията, както и жителите на градовете извън столицата.

58% от българите твърдят, че в момента у нас няма партия, която би могла да управлява страната по-добре от ГЕРБ.