Близо 80 полицейски служители са участвали в мащабна престрелка с бунтовниците маоисти в горите на източна Индия , съобщават от полицията.

Силите за сигурност са проследявали бунтовниците, когато е избухнала престрелка в района на Чатисгарх. Това съобщи говорител на полицията, цитиран от СиЕнЕн.

Все още няма данни за жертви, но вече е изпратено подкрепление на мястото на престрелката. Бунтовниците маоисти са най-сериозната вътрешна заплаха за сигурността на страната.

До юни тази година властите обявиха, че 1103 сериозни сражения в страната са организирани от левите екстремисти.

Повече от 200 полицаи и 97 бунтовници са били убити през този период, обяви вътрешният министър на Индия миналия месец. Полицията е арестувала най-малко 1341 заподозрени маоисти.

"Тези данни подчертават сериозността на предизвикателствата, поставени от лявото крило екстремисти," заяви още вътрешният министър.

През април над 70 служители на полицията и силите за сигурност бяха убити при сблъсък с екстремистите като това беляза една от най-кървавите атаки в историята на Индия.

Според властите маоистите целят да се възползват от политическата власт чрез това, което наричат „война, която дължат на хората".
От своя страна, бунтовниците твърдят, че от 1960 г. се борят за правата на неравнопоставените.

Комунистически бунтовници често нападат полицията и представители на управлението в Индия.

Маоистите действат в 13 от 28-те индийски щата и повече от 30 години се борят за земя и работа за бедните хора.
Както сами твърдят, са вдъхновени от китайския революционен лидер Мао Дзе Дун - основоположник на разклонение на марксизма, наречено на негово име - маоизъм.