Да следвам волята на мнозинството, така премиерът Пламен Орешарски определя своята основна задача в обръщението си към участниците в националния събор на левицата „Бузлуджа 2013".
Днес, сочи още Орешарски, в обръщението си, прочетено от министъра на отбраната Ангел Найденов, българите ясно показват, че искат да вземат бъдещето на децата си в ръцете си и да сложат точка на кризата.

Осъзнавам, че задачата, която сме си поставили е трудна, но трудностите ни правят по-силни, казва още премиерът. Мога да гарантирам еднакво отношение към всички граждани и към всеки бизнес, за да успеем, заявява още той.

Обещахме да върнем България на хората. И това вече се случва. След 4 години, през които не бе допускано да се изразява мнение, различно от това на властта, днес има хора, които протестират. Те имат възможност да кажат това, което мислят. Вече го няма страхът - това е втората ни важна победа, изтъква премиерът.

Вярно е, че не винаги е прав този, който вика най-силно. Но също така е вярно, че същността на демокрацията е да отстояваш правото на всеки, който мисли различно, дори да не си съгласен с него. Защото гласът на народа тежи най-много, а без демокрация няма и свобода, подчертава Орешарски.

Аз, изтъква той, няма да бъда премиерът, който отнема права и свободи. Като премиер съм длъжен да чувам гласа на всички. Готов съм на диалог с всички.
През последния месец проведох десетки разговори - с граждански организации, със синдикати и работодатели, с браншови организации, с протестиращи. Всички те дойдоха с конкретни идеи и предложения. Иска ми се и опозицията да прояви същата конструктивност, отбелязва още Орешарски в словото си.

Нямаме намерението, заявява той, да обявяваме поредния край на кризата. Този път ще дадем възможност на българските граждани да прережат лентата и да сложат точка на тежката икономическа и социална криза.
Затова и първите ни и неотложни мерки бяха и са насочени към икономическото възстановяване и насърчаване на предприемачеството, към стабилизиране доходите на българските граждани и спиране рекета над бизнеса, обявява министър-председателят.

Призивът му бе посрещнат с мощни скандирания „БСП" от над 50 000-ното множество според думите на Сергей Станишев. В своето изказване лидерът на БСП заяви твърдо: „Няма да се подадем на шантаж, няма да се поддадем на рекет, но сме готови да разговаряме с всеки за националните приоритети, и от дясното, и от центъра, и от опозицията в лицето на ГЕРБ".

Много лесно се руши, заяви още Станишев. Много трудно се гради. Но нашата партия има силите и опита да изгради една нова индустриализирана България.
В заключение лидерът на БСП се обърна към премиерът Орешарски с думите: „Г-н Орешарски, свършете си работата. Направете това, което е записано в плана за действие и ще имате нашата подкрепа."

Участниците в събора посрещнаха тези думи на Станишев с възгласи „България" и „Победа". Особен резонанс сред присъстващите предизвикаха думите на Станишев, че след блокадата на парламента преди няколко дни той е получил обаждания от членове и симпатизанти на левицата от цялата страна с предложение съборът по случай празника на БСП - 2 август, тази година да се проведе в София.
Ние обаче, заяви Станишев, не търсим конфронтации, не търсим сблъсък и затова отново сме тук на този връх, който се превърна в символ на нашата сила и тази на нашите съюзници.

Преди започване на политическия митинг публиката бе подгрята с едночасов концерт на историческа поляна в изпълнение на състави за народна музика. Веднага след края на митинга на сцената първа излезе певицата Петя Буюклиева, която изпя неофициалния химн на БСП - „Моя страна, моя България", с което започна и течащият в момента концерт на естрадни изпълнители.

Освен Станишеяв и Ангел Найденов, присъства още шефът на парламента Михаил Миков, Явор Гечев, а от коалиционните партньори - Минчо Минчев, председател на политическа партия „Нова зора" и ръководители, членове и симпатизанти на партии и организации в и извън Коалиция за България.

В шатри на поляната на националния политически институт на БСП „Димитър Благоев" на партията на европейските социалисти, на младежкото обединение в БСП, на фондация Фридрих Херберт и други организации се раздаваха материали, провеждаха се срещи с дейци на БСП и народни представителки, съучастници в събора.

Събират се подписи в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски. По инициатива на младежкото обединение на БСП на винилово пано дълго 12,20 м и широко около 1,60 м, което бе монтирано вдясно от сцената, бяха изписани 12 послания, под които участниците в събора се подписваха.

Част от програмата стана и поднасянето в 10:30 на венци и цветя над барелефа на основоположниците на партията, както и на паметниците на Хаджи Димитър и на партизаните от Габровско-севлиевския отряд.

Тържествата продължават с национална младежка среща на поляната на хотел „Еделвайс" днес следобед, на която ще се проведе дискусия на тема: „За да останат повече млади хора в България". Тя е продължение на миналогодишната кампания „Предай звезда нататък".
Тържествата на историческа поляна ще приключат с младежка музикална програма между 22 и 24 часа на 27 юли.

Въпреки очакванията, нямаше никакви опити за блокади на пътищата, водещи към върха.