С реч в Пекин бившият директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан се завърна в публичното пространство след месеци мълчание около скандала, довел до оттеглянето му от важния пост, съобщават световните агенции.

Финансистът говори по време на бизнесконференция в китайската столица, организирана от интернет компанията „Netease". Строс-Кан не коментира по никакъв начин ареста му през май, делото срещу него и оставката от МВФ.

По време на изказването си той настоя за по-категорична интеграция в рамките на Европейския съюз и общ европейски бюджет. Строс-Кан критикува мерките, приети от евролидерите по време на срещата им в Брюксел, като посочи, че те са недостатъчни, за да разрешат европейската икономическа криза.

Ние се нуждаем от истински европейски съюз. Това е единственият начин да разрешим кризата, заяви той. Според него без ефективни действия, Европа няма да има икономически растеж в следващите от пет до седем години.  

По време на бизнессрещата Стос-Кан получи поздравления от редица китайски икономисти за дейността му докато е оглавявал МВФ. Много хора в Китай Ви обичат и Ви подкрепят.  Пекин може би е най-гостоприемното място за Вас, заяви Ли Даокуи от китайската централна банка.