"Падането на метеорит" в Латвия се оказа инсценировка, спонсорирана от местния мобилен оператор Tele2, съобщава агенция ЛЕТА, като се позовава на признание на директора по търговия и маркетинг на фирмата Янис Спрогис.

Компанията, която е дъщерно предприятие на шведския концерн Tele2 AB, обеща да компенсира държават за всички загуби и щети от инцидента.

Това признание идва след като министърът на вътрешните работи на Латвия Линда Мурниеце заяви, че отговорните за инсценировката ще бъдат строго наказани и ще бъде възбудено наказателно дело.

По думите на Спрогис целта на проведената акция била "да се въодушеви латвийското общество".

"Ние виждаме, че благодарение на това събитие за Латвия се заговори в света, Латвия стана интересна, и не с това, че  у нас има криза, че ни е тежко и трудно, а поради това, че тук се случи нещо интересно и креативно.Това е уникално достижение", казва представителят на Tele2.

В отговор на признанинието на мобилния оператор Линда Мурниеце нарече случилото се издевателство над хората и службите за безопасност в Латвия.

Съобщението за падането на "метеорита" в Латвия се появи в нощта на 26 октомври. По същото време в интернет е качен видеозапис от мястото на падане.

Учените, посетили местопроизшествието, веднага се усъмниха в естествения произход на "небесното тяло". Специалистите не откриха отломки от него, както и стигнаха до извода, че "кратерът" е изкопан от хора.

Единственният човек, похвалил публично маркетинговия ход Tele2, бил директорът на рекламната агенция !Mooz Ерик Стендзениекс. Той определи акцията на Tele2 като "ново явление в рекламата".