Стопяват се надеждите на спасителите и аварийните екипи да намерят още оцелели при аварията в Саяно-Шушенската водноелектрическа централа в Сибир.

Температурата на водата е най-много 4 градуса по Целзий и откриването на живи хора е малко вероятно, посочва ръководителят на спасителните екипи Василий Зубакин.
Въпреки това водолази продължават да обхождат всички достъпни райони.

По данни на екипите на Министерството на аварийните ситуации 64 човека остават в неизвестност.

Припомняме, вчера при аварията загинаха 12 души при хидравличен удар в най-големият електрически комплекс в Русия.
Часове след аварията спасителите откриха трима служители, които са се намирали в шок. Повече обаче оцелели няма.

Точна информация затова колко човека са се намирали в момента на аварията в засегнатите части и в машинното отделение и до този момент няма. Бройката 64 на безследно изчезналите е формирана от подадените от роднини данни.

Днес в операцията са работили 1200 души, а към тях се присъединиха още 900 спасители и пожарникари от Сибирския окръг.

По данни на „РусГидро", собственик на ВЕЦ-а, разрушени са напълно три блока на станцията от общо 10 ходроагрегата. От централата само шести блок се намира в техническо добро състояние, което да позволява използването му.
Продължа изследването на останалите блокове.

Работата на електроцентралата обаче е напълно спряна.

Налага се версията, че аварията е било провокирана от мощен хидроудар - рязко увеличаване на напрежението на водата в станциите, което е довело до разрушаване на конструкциите. Причините обаче за този хидравличен удар не са ясни.

Друга версия поддържа следственият комитет към Главната прокуратура, според която аварията е била предизвикана от взрив в маслен трансформатор по време на ремонт във втори ходрореактор в машинната зала.

Сеяно-Шушенскта електроцентрала е една от най-големите в света - с 10 хидроагрегата с мощност 6.4 млн кВт .

Според експертите за възстановяването на работата й в пълен обем ще са необходими поне 4 години. До края на годината би могло да се възстанови частично работата на незасегнатите сериозно реактори.

Размерът на щетите все още се уточнява, но споменаваната сума е над 3 милиарда рубли.

Освен преките щети при аварията изтече сериозно количество нефт във водите на река Енисей. Часове след това петнотопродължаваше на расте и да се разпространява по акваторията на реката.

По непотвърдени официално данни петното се разпрострира на вече 80 километра.
Въпреки това от Министерството на екологията уверяват, че няма опасност за населението в околността.