Около 150-200 тютюнопроизводители от цяла България излязоха на протест в Харманли днес. Причината е ниските цени и закъснението на изкупната кампания за ориенталските сортове тютюн.

С викове: „Не на ниската цена!", „Не на картела!" и знаменца, те тръгнаха от автогарата към края на града. Засега няма блокади на пътища.

Приготвени са бали с тютюн, които в знак на протест ще бъдат изгорени.

Те се заканват да блокират участък от главния път Е-80.

Хората заявяват, че са отчаяни, защото бъдещето им е несигурно, а кредитите им растат. Производителите се притесняват, че в момента качеството на тютюна им се влошава. Те са убедени, че между фирмите има картелно споразумение и опит да им бъдат извити ръцете.

Недоволството започна още през ноември, когато тютюнопроизводителите очакваха да стартира изкупната кампания, но тютюнът все още стои непродаден. На парите разчитат около половин милион българи, изчисляват от бранша.

Освен че изкупуването на най-масовите сортове не е започнало напълно, цените тази година са по-ниски от миналата, посочва Нова телевизия.

През 2013 г. за килограм тютюн производителите са получавали между 6 и 7 лева, а тази година предлаганите цени са между 5 и 5,50 лева за килограм.

Десетки хиляди тютюнопроизводители в Южна България вече месеци живеят на кредит. Причината е, че за разлика от предишни години изкупуването на продукцията им се бави.

Обикновено изкупуването на тютюна започва още в началото на декември. Тази година обаче заради топлото време фирмите не бързат. А тези, които купуват, предлагат цени с два лева по-ниски от миналата година.

„Има вариант за палене на бали и кашони с тютюн. Това е в знак на протест, че не желаем тютюнът ни да бъде изкупуван на безценица. Вече имаме индикация да се възпрепятства придвижването на тютюнопроизводители към центъра на протеста, така че не е изключено по обходни маршрути да тръгнем и към София", заяви Цветан Филев - председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите.