Почти е приключил процесът на разделяне на концесиите между Министерството на икономиката и Министерството на енергетиката. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Той уточни, че по-голямата част от концесиите ще се контролират и раздават от Министерството на енергетиката. В контролираното от него Министерство на икономиката ще останат единствено концесии за инертни и строителни материали.

Очаква се в близките седмици този въпрос да бъде решен окончателно, като бъдат направени съответните промени в законодателството, добави министърът.

Лукарски засегна и темата за обществените поръчки, като подсказа, че в най-скоро време предстоят промени в закона, така че да се даде път на електронните търгове, както и да се засили ролята на Агенцията за обществени поръчки. Тук money.bg вметва, че преди два дни беше представена частната платформа за електронни търгове с обратно наддаване Auxionize, чиито създатели обещаха да я предоставят безплатно на държавната администрация.

Лукарски, чието министерство управлява Комисията за защита на потребителите, заяви още, че контролното ведомство започва традиционната си предколедна проверка на стоки от най-различен характер. Той каза, че ще се обърне специално внимание на детските играчки и фойерверките, които често са причина за неприятни инциденти.

По отношение на европейските пари министърът заяви, че очаква в най-скоро време ЕК да размрази плащанията по ОП „Конкурентоспособност".