Докато в Министерството на околната среда и водите се обсъжда общият устройствен план на община Царево, пред сградата текат два паралелни протеста.

Единият е на собствениците на земя в общината, дошли да подкрепят плана. Отсреща стои другата страна - на природозащитниците, които са против неговото приемане.

Приемането на общия устройствен план на община Царево ще застрахова района да не го постигне съдбата на Слънчев бряг и Несебър. Това е изразеното всеобщо мнение на жителите на Ахтопол, Синеморец, Резово и Царево, които дойдоха да подкрепят заложените от тях параметри в плана.

Представители на природозащитни организации протестират пред сградата на екоминистреството и твърдят, че параметрите не са в интерес на защитените територии и животинските видове там.

Междувременно екоорганизациите внесоха протеста направо в представителството на Европейската комисия, насочен срещу цялостното застрояване на бреговата ивица по Южното Черноморие.

Собствениците на земя твърдят и че застрояването според плана, който в момента се обсъжда, ще бъде регулирано.

За цялата община Царево се предвижда около 41 хиляди легломеста, а не както постоянно се твърди, че става дума за 200 хиляди легломеста.

Очаква се по-късно Междуведомствената комисия да излезе с решение по общия градоустройствен план на община Царево.