Предстоят контролирани взривове във военния склад в Иганово, те ще са в четвъртък и петък, съобщи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов, цитиран от Нова телевизия.

Военните ще трябва да прочистят основно терена от осколки и неизбухнали снаряди, те ще бъдат взривени на военния полигон. Взривовете са причинени от пожар, това е основната версия. Как точно е възникнал огънят, предстои да се установи.

Над 200 души са разпитани за инцидента в Иганово. Сапьори работят в момента там, за да подготвят терена за контролираните взривове. Досега те са направили просека, от която е извършен първоначален оглед на склада, но следствените действия и експертизите ще започнат, след като районът е окончателно разчистен, информира БГНЕС.

Проверява се и версия за заличаване на злоупотреби. По документи в склада е имало 10 000 снаряда, въпрос на експертиза е от останките те да бъдат преброени. Сред разпитаните 200 лица са 37-те пазачи на цеха, както и членове на мениджърския екип.

Окръжният прокурор на Пловдив призова да има търпение, защото работата е изключително опасна, а хората от село Иганово не могат да стигнат до земеделските си площи.