Преговорите между представителите на бразилската компания CSN и ръководството на „Кремиковци" АД за производство на кокс завършиха без резултат.

Синдикът на „Кремиковци" Цветан Банков информира официално за това в писмо до министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Банков е категоричен, че предложеният от бразилската компания нов вариант на договор е практически неосъществим.

Във връзка с това започва изпълнението на плана за спиране на доставките от природен газ за комбината.

Това се извършва в тясна координация между „Булгартрансгаз" и ръководството на „Кремиковци" АД в неплатежоспособност, съобщават от Министерството на икономиката.

Председателят на синдикалната организация "Металурзи" към КТ „Подкрепа" Людмил Павлов отказа коментар на новината.

Ръководството на МК „Кремиковци" уведоми РИОСВ - София, че спирането на газоподаването към комбината ще бъде извършено в светлата част на деня утре - 15.05.2009 г. - съгласно утвърден авариен план.

Екип на РИОСВ - София ще бъде на място в 8.00 часа, когато се очаква да започне извеждането на производствените мощности и фактическото спиране на природен газ към металургичния комбинат, за да осъществи контрол на целия процес.

По разпореждане на Министър Чакъров от 7 май мобилната лаборатория към ИАОС извършва измерване на качеството на атмосферния въздух. Измерените моментни стойности на вредни вещества в атмосферния въздух в района на металургичния комбинат не превишават пределно допустимите концентрации.