Сирийското правителство обвини бунтовниците в използване на химически оръжия, като държавната медия САНА съобщи, че „терористите" са изстреляли „ракети с химически материали" в провинция Алепо, предаде „Франс прес".

15 души са загинали, допълва агенция.

Терористи изстреляха ракети, съдържащи химически материали, по Кан ал-Асал в провинция Алепо и първоначалната информация показва, че 15 души са загинали, предимно цивилни", съобщи САНА и Сирийската държавна телевизия.

По-късно сирийски министър заяви, че Турция и Катар са виновни за проведената от бунтовниците химическа атака. Данните за загиналите са ревизирани - 25 убити и около 100 ранени.

Броят на убитите е противоречив, тъй като различните агенции предоставят различни данни. Според последните данни на държавната сирийската агенция загиналите са 25.

Обвиненията от режима на Асад срещу бунтовниците са първите по рода си. Международната общност многократно предупреждава да не се използват химически оръжия. Също има опасения, че химическите оръжия могат да попаднат в ръцете на екстремисти и САЩ и Израел са разтревожени за съдбата им, ако падне режимът.

Сирийските химически запаси, които датират от 70-те години на XX век, са най-големите в Близкия Изток, според анализатори.

Предполага се, че страната има стотици тонове различни химически агенти, включително зарин и такива като VX. Но остава неясно дали химическите оръжия могат да бъдат използвани на ракети „Скъд".

Преди време Дамаск заплаши, че може да използва химически оръжия, ако страната е атакувана от чужди сили.

Междувременно президентът на Ливан Мишел Слейман осъди извършените от сирийската армия въздушни удари над ливанска територия, описвайки атаките като неприемливо нарушение на ливанския суверенитет.

Сирийски самолети и хеликоптери са изстреляли четири ракети по цели в Ливан в понеделник, ден след като Дамаск предупреди Ливан, че може да атакува бунтовнически укрепления, ако Ливан не преразгледа постоянното пресичане на границата от страна на бунтовници.

САЩ описаха нападението като „осезаемо ескалиране на насилието срещу ливанския суверенитет", а Франция като „ново сериозно нарушение на ливанския суверенитет".

Няма пострадали при атаката на сирийската армия.