сн. borbabg.com
Зам.председателят на РЗС Емил Василев е подал оставка от заемания пост. Това е станало на днешното заседание на Управителния съвет на партията.

Василев, който е от учредителите на партията през 2009 година, в окрито писмо до медиите мотивира решението си.

На първо място той е против политическата позиция на РЗС за излизане в опозиция на ГЕРБ, както и крайно негативните отношения с Атака, ескалирали в последните месеци.

Според него преговарящите следва да смекчат позициите си и да намерят разумен баланс на взаимоотношения на ниво експерти.

РЗС разполага с безспорни такива в сферата на правото, управлението, международните отношения и националната сигурност.
Но този експертен екип няма как да бъде задържан и ефективно използван, ако бъде оставен „на празна ясла", категоричен е Василев.

На второто място той посочва несъгласието си с начина, по-който са били подредени кандидатските листи за парламентарните избори и отношението на партията лично към него. (Той бе втори в листата във В.Търново и остана извън парламента, б.р.)

Очевидното неглижиране на „автентичните резесари" за сметка на партньорските кандидатури излезе извън разумен баланс.
Факт е, че партията не успя да вкара в парламента нито една от знаковите си фигури - Железчев, моя милост и Димитър Абаджиев, а от Политическия съвет на РЗС народен представител стана само един-единствен човек.
Това е куриоз и показва политическа незрялост, убеден е Василев.

Той подчертава, че неговото поставяне като зам. председателя на РЗС втори във Великитърновската листа е безпрецедентен в европейски мащаб случай, тъй като е без аналог през последните 200 години, която и да било демократична европейска партия да поставя втория човек в йерархията си на неизбираемо място.

Василев изтъква, че в качеството му на лице на партията през последните години и завеждащ правния отдел, чийто подпис стои под всички обществено известни сигнали за корупция и престъпления до компетентните институции, намира за чисто физически рисковано за здравето и живота си да остане в Политическия съвет - без дублиране с парламентарна позиция, която дава съответните гаранции и имунитети.

В края на своето писмо Василев подчертава, че напуска Политическия съвет в прекрасни отношения с колегите си и председателя Янев и остава член на РЗС.