Случаи на салмонела са регистрирани в две детски градини в Пловдив, предаде БНР. От Районната здравна инспекция са изпратили сигнал до Агенцията по храните за проверка в кетъринговата фирма, която снабдява двете детски заведения.

Установена е заразата със салмонела при три деца, като едното от тях е било в по-тежко състояние и се е наложило настаняването му в инфекциозната клиника. Веднага са  изследвани всички, контактували с болните. Резултатите от пробите в детска градина "Червената шапчица" са показали, че 7 деца са носители на заболяването. В четвъртък ще стане ясно дали такива случаи има и в другата детска градина "Каменица".

При седемте деца няма проява на симптомите, но са им изписани антибиотици, след което ще им бъдат направени нови изследвания, заяви д-р Милена Коларова. Според нея са необходими два отрицателни резултата и детето ще продължи да посещава детската градина.

Утре ще се изследват и децата от останалите три групи, въпреки че нито едно от тях не е с оплаквания. "Решихме, че е възможно и сами да се окажат носители без симптоми и поради тази причина утре ще изследваме и останалите три групи на "Червената шапчица", каза д-р Коларова.