Министрите на финансите от еврозоната одобриха мащабния план на Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ) за помощ от около 85 милиарда евро на Ирландия при лихва 5,8 процента, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Планът получи одобрението и на целия Европейски съюз.

Британският премиер Брайън Кауън уточни, че споразумението ще бъде ратифицирано и публикувано от европейските правителства.

Планът за помощ на Ирландия цели да бъдат влети свежи пари в ирландските банки, затънали в дългове след спукването на балона на недвижимите имоти. Ирландия става втората страна от еврозоната, която получава такава помощ, шест месеца след Гърция.

На извънредната среща на Еврогрупата (министрите на финансите от еврозоната) бе постигнато и съгласие по подробностите от бъдещия Постоянен спасителен фонд на валутния съюз след 2013 година, по-специално включването на частни банки в този фонд, но "като всеки случай се разглежда поотделно".

От одобрената сума 50 милиарда евро са предназначени за финансиране на ирландския бюджет, 35 милиарда евро за банките, от които 10 милиарда за "незабавна рекапитализация" и 25 милиарда ще бъдат на разположение в случай на нужда, съобщиха световните агенции.

Международният валутен фонд, 16-те страни от Еврозоната и Еворпейската комисия ще бъдат ангажирани в спасителния план. Великобритания, Швеция и Дания ще предложат двустранни заеми.

Ирландия ще изплаща при лихва 5,8 процента, която може да варира в зависимост от пазарните условия и други фактори.

За сравнение лихвата за гръцкия спасителен план е 5,2 процента, посочва Асошиейтед прес.

Самата Ирландия ще допринесе 17,5 милиарда евро, главно от резервния си пенсионен фонд, съобщи ирландският премиер Браян Кауън на пресконференция в Дъблин.

Германски източник, цитиран от Ройтерс, посочи, че на срещата на финансовите министри от ЕС ще бъде обсъдено положението в Португалия и възможността тя да изпита необходимост от спасителна помощ от ЕС. Източници от ЕС обаче по-късно отбелязаха, че няма да се обсъждат други страни, освен Ирландия.