Отношенията между НАТО и Русия са по-тревожни, отколкото всякога през този четвърт век. Това констатира бившият външен министър Соломон Паси, който откри двудневна конференция на тема „Предизвикателства и изпитания пред НАТО от конфликта в Украйна".

Веднага след това Паси даде думата на Филип Димитров, бивш министър-председател на България в периода 1991-1992 година.

Европейският съюз (ЕС) е една специфична форма за постигане на цели, изграждане на конструкции, развиване на отношения на една част от този свят, която най-общо казано се вмества в контекста на сигурността, която дава НАТО, коментира Димитров. А след това посъветва: „Би било хубаво, ако започнем да наричаме лопатата - лопата, защото колкото повече я наричаме безопасна игла, толкова повече са рисковете".

В своето експозе Димитров напомни, че преди няколко дни се e състояла поредната среща на Източното партньорство в Рига.

Бившият премиер подчерта, че Източното партньорство било инициатива, започната от Полша и Швеция за създаване на специален проект, подход на ЕС по отношение на тези държави, които граничат с Европа и които не влязоха в НАТО след среща на върха през март 2008 година.

Той наблегна и на факта, че Беларус, Армения и Грузия конституционно имат територии, които обаче са под контрола на сили, непринадлежащи на контрола на съответната държава.

Получавахме сигнали, че няма да бъде прието страни от бившия Съветски съюз да решават сами къде принадлежат", каза Димитров. Сигналите идвали още през 93-та, продължили да се развиват след 2000 година. През 2008 г. вече е факт подобна тенденция - да не се позволява тези страни да решават, коментира той.

Пълното приложение и спазване на изискванията според споразумението от Минск е нещо, за което се борим и очакваме да се случи, заяви на свой ред Гвендолин Вамос, експерт отдел „НАТО - Русия-Украйна". Според нея има леко подобрение, но дори сега Русия продължава да дестабилизира този регион.

Вамос е категорична, че в НАТО са показали твърдата си позиция. Очевидно е, че още е доста далеч от нас окончателното разрешаване на конфликта, допълни тя. Експертът по сигурност обаче изтъкна, че доста по-голям конфликт заплашва цяла Европа - „Русия се опитва да разшири границите си чрез сила".

Украйна не е изолиран случай. Има ясно очертаваща се тенденция в действията на руското ръководство и в други райони като Грузия, подчерта тя. Русия ставала все по-изолирана както политически, така и икономически.

Стратегическата концепция на НАТО формулира основните позиции в отношенията с Русия. „Искаме да изградим сътрудничество и споделяне на обща визия на развитието на Европа в мир и стабилност", посочи Вамос.

По думите й, висши представители на Русия са се изказвали, че Грузия, Молдова нямат право да избират политическата си ориентация. Русия дори има право да решава каква да бъде Конституцията в тези държави.

Русия чрез своя президент вижда нещата по доста изкривен начин. Нашето вярване е, че договорите трябва да се спазват и те дават сигурност и стабилност", заключи представителката на НАТО.