От Централната избирателна комисия на Таджикистан съобщиха, че не са регистрирани големи нарушения в деня за размисъл преди насрочените за неделя парламентарни избори, предаде ТАСС.

Проведени са редица срещи между представителите на властта, отделните политически партии, ЦИК, органите на реда и изпратените в страната международни наблюдатели, които ще проследят изборния ден. Уточнени са последните детайли и ситуацията е под контрол, съобщи говорител на Комисията.

Взети са мерки за подсигуряване сигурността по границата с Афганистан срещу възможни провокации.

Политически анализатори определят като скучна предизборната кампания, като не открояват като по-интересен нито един от дебатите или изказване на някой от кандидатите.

За участие във вота са регистрирани 8 партии. За 63-те места в долната камара на парламента, наричано камара на представителите, които се избират за срок от 5 години, ще се борят 235 кандидати.

С най-големи шансове са управляващата Народнодемократична партия и партията за ислямско възраждане. Всяка от тях издигна по 27 кандидати. След тях се нареждат земеделската партия и социалдемократите, опозиция на управляващите, с по 13 кандидати. Комунистите, социалистите, демократите и реформаторите общо имат 27 кандидати.

В досегашния състав на камарата, Народнодемократичната партия имаше 55 места или пълно мнозинство.

Изпратени са над 500 международни наблюдатели, а над 100 чуждестранни кореспонденти ще отразяват изборите.