Споразумения за определянето на минималния осигурителен доход за предстоящата 2016-та година са сключени за 12 икономически дейности.

Такива споразумения са подписани в техническа индустрия, наука и информатика; хранителна и питейна промишленост; строителство, индустрия и водоснабдяване; земеделие и горско стопанство; търговия, услуги, контролни органи и туризъм; лека промишленост; съобщения, съобщават от КТ „Подкрепа".

Характерно е, че най-ниският размер на минималния осигурителен доход се покачва на нивото на минималната работна заплата - 420 лева, влизаща в сила от 01.01.2016-та година.
С най-висок размер е покачването на минималния осигурителен доход за отрасъл „Търговия" - 1250 лева.

Моментално след разпространяване на тази информация от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България, която е член на БСК, разпространиха становище, в което се противопоставят на намерението за увеличаване на минималния осигурителен доход в сектора.

Според Асоциацията е налице обективна невъзможност за това, а увеличението ще се отрази негативно върху голяма част от малките и средни предприятия в сектора.

В позицията си от асоциацията допълват, че цените на безалкохолните напитки се задържат на нивата от 2009-2010 г., а разходите се увеличават.

„Безалкохолната индустрия отбелязва устойчива тенденция на ръст в средния осигурителен доход. Нивото на средния осигурителен доход (януари-април 2015) в безалкохолната индустрия е по-високо от средното за икономическите дейности в страната", се казва в позицията.