На едночасов мълчалив протест излязоха лекари и служители на Онкологичния диспансер в Стара Загора. Те се обявиха срещу решението на здравното министерство да се обединят диспансерите в страната с други лечебни заведения, съобщава БНР.

Протестиращите заявиха готовността си да защитят сегашния си статут. Те са готови и на протести пред Министерството на здравеопазването.

Припомняме, на протести вчера излязоха лекарите и медицинският персонал от онкодиспансерите в Благоевград, Русе и Шумен.

Синдикалистът д-р Галина Николова от отделението по лъчелечение коментира, че онкологията не е само хирургично лечение на пациентите, а е един комплексен метод. Осигуряването на лечение на време е изключително важно за пациентите, категорична е Николова. Тя се закани да протестите да продължат, докато гласът на медиците не бъде чут.

От своя страна управителят на диспансера д-р Петър Чилингиров обясни, че не е случайно, че в западните страни - и Германия, и Австрия, са започнали да създават модели за комплексно лечение на пациенти. Статистиката и анализът на западни онколози говорели, че най-голяма е преживяемостта на болните, които се лекуват и проследяват в такива структури.