Еврокомисарят по телекомуникациите Вивиан Рединг заплаши България със съд ако до края на юни спешния телефон 112 не заработи на територията на цялата страна.

България е единствената страна член на ЕС, в която единният номер за спешни повиквания не функционира според изискванията, заяви Рединг.

В констатациите й се посочва - Възможността за повикване на номер 112 все още не е изцяло осигурена в България, като по въпроса има продължаваща и в момента процедура за нарушение; съгласно получената информация, повикването на телефон 112 е вече възможно в областта на София, но тази услуга все още не е достъпна от цялата територия на страната.

Еврокомисарят припомни вече започналата наказателна процедура и изпратеното до българските власти второ и последно писмено предупреждение.

„Не искам да давам България на Европейския съд, но единственият начин да избегнем това е телефонът, който сега покрива само София, възможно най-бързо да заработи в цялата страна", заяви комисар Рединг.

„Не можем да правим неща, за които нямаме средства, и ЕК трябва да ни разбере". Такъв беше коментарът на Лютви Местан, казан след редовното заседание на партията днес по повод на критиките от страна на ЕК.

Той обясни, че проблемът с изграждането на системата на телефона и пускането му в действие е преди всичко финансов и едва след това организационен.

Днес Еврокомисията пусна новия сайт ec.europa.eu/112, където могат да се намерят указания как да се използва номер 112 и какво може да се очаква от тази услуга, особено по време на пътуване из ЕС.
Също така, на интернет страницата е показано колко бързо функционира номер 112 във всяка държава-членка - колко бързо се отговаря на повикванията и на какви езици.

За милионите граждани на ЕС, които ще пътуват по време на почивката си през това лято, е достатъчно да помнят вече само един номер за спешни повиквания: номер 112 - заявява Вивиан Рединг.

Тъй като спешното повикване на 112 вече е възможно във всички страни от ЕС с изключение на една от тях, аз приканвам държавите-членки да подобрят обществената осведоменост за номер 112, както и ефективността на тази услуга, призова еврокомисарят.

По думите й всички граждани на ЕС трябва да знаят, че могат да се свържат със службите за спешна помощ като наберат номер 112.

Рединг специално призовава тези държави-членки, на които все още предстои да въведат установяване на местонахождението на обадилия се човек (което помага на службите за спешна помощ при намирането на пострадалите при катастрофи), да сторят това колкото е възможно по-бързо по отношение на всички видове обаждания на номер 112.