Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че наложените срещу Русия международни санкции трябва да зависят от това дали споразуменията от Минск се прилагат, съобщава Ройтерс.

По време на Европейския съвет през март ние взехме единодушно решение, че санкциите са обвързани с пълното изпълнение на споразуменията от Минск", каза Меркел на съвместна пресконференция с полския премиер Ева Копач във Варшава.

Ясно е, че пълното изпълнение на този пакет отнема дълго време. Ще вземем решение по този въпрос през юни", изтъкна тя, имайки предвид изтичащите през лятото санкции срещу Русия.

Копач подчерта от своя страна, че Меркел е съгласна с нея, че санкциите срещу Русия трябва да продължат да действат.

Междувременно няколко европейски страни са недоволни от постоянното отлагане изпълнението на споразуменията от Минск от Украйна. Предимно става въпрос за децентрализирането на властта в Украйна.

Германският външен министър Валтер Щайнмайер призова ЕС да включи Русия в преговорите с Украйна за споразумение за свободна търговия с цел да покаже „необходимата гъвкавост" и да се подобри политическият климат. Киев отхвърля този ход с позицията, че Москва няма право да участва в тази дискусия, обяви германска медия.