Ниските нива на реинвестираната печалба на чуждестранно контролираните компании в България и незначителните инвестиции в научно-изследователската дейност ограничават ефекта на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) върху родната икономика. Това заяви бившият вицепремиер от кабинета "Орешарски" и към момента доцент в Института за икономически изследвания при БАН доц. д-р Даниела Бобева по време на публичната си лекция в Института в рамките на дискусионен семинар.

За последните 15 години реинвестираната печалба от страна на регистрираните чуждестранни фирми у нас е едва 5.8% от всички инвестиции. Общо чуждестранно контролираните компании у нас са 4% от всички компании в България, като в тях работят 13.5 на сто от заетите на трудовия пазар и създават 32 на сто от добавената стойност.  Чуждестранните компании у нас реализират едни от най-високите равнища на печалба в ЕС.

България е водеща страна в Европейския съюз по интензитет на ПЧИ за целия период от 1998 г.  Бумът на преките чуждестранни инвестиции е през периода 2006 - 2009 г., като растежът се дължи както на  недвижимите имоти, така и на инвестициите във финансовия сектор и промишлеността, подчерта доц. Бобева. Според нея за съжаление ПЧИ у нас все още не са насочени към важни сектори на икономиката като селското стопанство, енергетиката и добивната промишленост.

Поддържането на високи равнища на преки чуждестранни инвестиции в България може да се осъществи само, ако се насърчат инвестициите и от страни, извън традиционните европейски пазари, подчерта доц. Бобева.

Въпреки че страната ни е привлекателна за инвестиции, тя изостава в привличането на чуждестранен капитал в научно-изследователската дейност, стана ясно по време на дискусията. Данните сочат, че за 2011 г. чуждестранно контролираните компании у нас са инвестирали в тази сфера едва 3.2 млн. евро. За сравнение разходите на чуждестранните компании за изследвания и развитие на индустрията в Австрия са за над 2 млрд. евро, в Италия - 1.86 млрд. евро, а в Чехия - 761.2 млн. евро.