Руските военни са в Сирия от много години, те помагат да се усвои техниката за борба с тероризма, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Тасс.

Присъствието на руските военни е свързано с доставките на оръжие за сирийската армия, която носи основното бреме за противопоставяне на тероризма в лицето на Ислямска държава, изтъква Лавров.

Той уточнява, че руските самолетите превозват за Сирия и продукция с военно предназначение - по силата на съществуващи договори, и хуманитарна помощ.

В зависимост от това какъв товар превозва самолетът, ние запитваме за съответните разрешения, напълно в съответствие с международните норми, подчертава първият руски дипломат.

САЩ и някои европейски страни, включително българските власти, изразиха нарастващото си безпокойство заради товара на руските самолети.
Вашингтон оказа натиск върху Гърция и България през последните дни да отхвърлят исканията на Русия да използва тяхното въздушно пространство за полетите си за Сирия, коментира Ройтерс.

Припомняме, на 8 септемри българските власти отказаха на Русия коридор през българското въздушно пространство за руски самолети, които според руските власти носят хуманитарна помощ за Сирия. Аргументът на българските власти беше, че имат обосновани съмнения, че характерът на товара на руските самолети не съответства на заявения.

Сергей Лавров допълва, че Русия помага за борба с тероризма не само на Сирия, но доставят оръжия и на Ирак, и в други страни от региона.

Ние никога не сме държали в тайна нашето военно присъствие, изтъква Лавров и подчертава, че Русия ще продължи да помага на сирийското правителство за осигуряване на армията с всичко необходимо, за да не се допусне в Сирия „либийския сценарий" и други печални събития, случили се в този регион „заради идеите на някои наши западни партньори да сменят неизгодни за тях режими".

Лавров отбелязва, че Москва не оказва допълнителна военна помощ на Сирия, но ако се наложи, ще помогне - по молба на Дамаск и в пълно съответствие с международното право.

Той обвинява САЩ, че поощряват желаещите да използват „Ислямска държава" за сваляне на президента Асад. Това е колосална грешка, убеден е Лавров.

Той коментира, че американският му колега Джон Кери преобръща надолу с главата логиката, твърдейки, че подкрепата за Асад в контратерористичната борба само засилвала позициите на Ислямска държава, тъй като в отговор спонсорите на джихадистите ще доставят на терористите още повече оръжия и пари.