Групировката „Ансар ал-Дин" (привърженици на религията) държи заложниците в хотел „Радисън Блу" в малийската столица Бамако, съобщава телевизия „Ал Джазира".

Кореспондентът на телевизията в Мали описа групировката като „екстремистка военна група, която се стреми да налага ислямския шериат в Мали".

Джабхад Ансар ал-Дин, създадено през 2014 година по време на гражданската война в Сирия. То обединява три групировки, чиито лидери заявяват, че не се свързани с други ислямистки обединения и се опитват да запазят неутралитет в противопоставянето между сирийската опозиция и „Ислямска държава".

Съставът на Ансар ал-Дин е разнороден, предвид няколкото групировки, които са го сформирали. Има сунити от Алепо, марокански наемници, саудитци, както и чеченци.

Припомняме, въоръжени атакуваха луксозен хотел в центъра на града и взеха 170 заложници. Малийски войници щурмуваха сградата и освободиха част от заложниците.

Съобщава се за трима загинали - двама малийци и един французин.

Кореспондент на Би Би Си предава, че лидерът на радикални ислямисти в Мали призовал последователите си да атакуват френските интереси в страната.

Най-малко седем китайци се намират в хотела. Шестима членове на екипаж на Turkish Airline са били отседнали в хотела. Трима от тях са били освободени.

Джихадистите са освободили и заложници, които можели да рецитират строфи от Корана.

Над хотела лети хеликоптер. Към хотела са изпратени и линейки. Мисията на ООН в Мали изпраща подкрепления по сигурността.