Съдия Нели Куцкова отново не събра необходимия брой гласове, за да стане председател на Апелативен съд - София.
Членовете на Висшия съдебен съвет гласува с 9 гласа "за", 4 гласа "против" и 6 гласа "въздържал се".

С това тя отново не събра необходимите 13 гласа, за да оглави най-големия апелативен съд в България.

Нели Куцкова беше обаче и единственият кандидат за поста, който се оваканти по един скандален начин - предишният титуляр Веселин Пенгезов бе обвинен, че е присвоил средства от Оперативна програма „Административен капацитет".

Повече от година Софийският апелативен съд е без титулярен ръководител, след като два пъти ВСС не може да събере необходимия брой присъстващи, за да има избор.

Самото гласуване във ВСС за избор на председател на Апелативния съд се провежда за трети път и стана повод за размяна на реплики между магистратите, съобщи БНР.

Камен Иванов коментира дори, че този състав на Висшия съдебен съвет е изчерпан. Той предупреди колегите си, че "скоро ще ги тричат***".

Според члена на съвета Юлия Ковачева гласувалите против трябва да се обосноват.

"Кажете ми колко по-подходящ кандидат чакаме за този съд? Има подмолност,  коментира от своя страна Юлия Колева.

Сами подписваме съвсем явно несъстоятелността си като колективен орган, беше коментарът на Калин Калпакчиев. Този смешен плач, че ще ни разпуснат, е жалък на фона на решенията ни от вчера и днес. Това показва пълна делегитимация на ВСС, каза Калпакчиев.

***
Стара традиция, при която двама мъже връзват куче на примка, а въжето е усукано около два кола, поставени над местната река. След това кучето се върти като пумпал, докато падне в реката или избяга.