Самолети на НАТО 400 пъти са били в готовност да прихванат и неутрализират руски бойни самолети. Това заяви генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Самолетите на НАТО са прихванали руски самолети във въздушното пространство под наблюдение повече от 400 пъти за миналата 2014 година.
Повече от 150 пъти самолети на НАТО са излитали, за прихващане и патрулиране в района на Батика.

Това е четири пъти повече, отколкото през 2013 година, казва Столтенберг. Изказването му предхожда официалното изнасяне на доклада за работата на НАТО през изминалата година.

Министерството на отбраната на Русия нееднократно е заявявало, че всички полети на ВВС на Руската федерация са се изпълнявали и се изпълняват в строг режим на съответствие с международните правила, като използват въздушното пространство над неутрални води без да нарушават границите на други държави.

Припомняме, последният такъв случай, който не влиза в горната статистика, беше вчера, когато руски бомбардировачи прелетяха в близост до въздушното пространство на Великобритания.

Следващата седмица НАТО ще вземе решение за създаването на подразделения за командване и контрол в балтийските страни, Полша, Румъния и България, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от РИА Новости.

Столтенберг очаква на срещата на министрите на отбраната на НАТО, която ще се състои на 5 февруари в Брюксел, да бъде взето решение за създаване на подразделения за интегриране на силите на Алианса.

"Тези елементи за командване и контрол ще бъдат учредени в Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния и България", каза Столтенберг. По думите му, те ще играят ролята на връзка между националните войски и войските на НАТО, ще провеждат учения, ще предоставят планиране и някои командни елементи за увеличаване степента на готовност на силите на НАТО.