В резултат на мощното земетресение в Япония земната ос се е изместила с около 10 сантиметра.

Това съобщи РИА Новости като се позовава на експерти от Националния институт по геофизика и океанология в Италия.

Според специалистите влиянието на днешните земни трусове върху земната ос е по-съществено, отколкото при земетресението на остров Суматра през 2004 г., което е довело до изместването на оста с 6 см.

Земетресението в Чили през 2010г. е изместило земната ос с 8 см.

Италианските сеизмолози са на мнение, че в това отношение последиците от сегашното стихийно бедствие отстъпват по въздействие само на най-силното, на голямото чилийско земетресение от 1960 година, чийто магнитуд по различни оценки бе от 9,3 до 9,5.

Най-мощното земетресение от 140 години в историята на често разтърсваната от трусове Япония предизвика вълна цунами, която на места достигна височина от 10 метра и помете всичко по пътя си, включително къщи и автомобили.

Земетресението предизвика пожари в редица промишлени обекти, включително нефтопреработвателно предприятие. Прекъснати са телефонните връзки, около 4 милиона семейства останаха без електричество. Според данните на остров Хоншу са засечени 48 пожара.

Тази вечер японският премиер Наото Кан обяви атомна тревога. Въпреки обявената тревога той увери, че няма опасност от радиация.

По-рано в азиатската страна затвориха успешно четири ядрени централи, които се намират в най-голяма близост до епицентъра на труса. Сред тях бе и ядрената електроцентрала "Фукушима", където бе засечен проблем в охладителната система на реактора.