Няма съмнение, че борбата с организираната престъпност и корупцията е приоритет, както на изпълнителната, така и на съдебната и законодателна власт.

Това заяви Анастас Анастасов, зам.-председател на Народното събрание и председател на вътрешната парламентарна комисия.

Той откри кръгла маса в парламента на тема „Корупция без граници: връзка между корупцията и организираната престъпност в ЕС", организирана съвместно с Центъра за изследване на демокрацията.

Анастасов оцени като положителна връзката между институциите и неправителствените организации.

ЦИД представи изследване за борбата с корупцията и организираната престъпност в ЕС. Според изследването най-уязвими страни в ЕС откъм натиск на организираната престъпност и способността на институциите да се справят с този натиск са България, Полша и Румъния.

Най-незасегнати от подобен натиск са Дания, Финландия и Швеция. Някъде по средата са Франция, Естония, Латвия, Чехия, Кипър, Гърция.

Най-мощният инструмент за въздействие от страна на организираната престъпност в рамките на ЕС е политическата корупция, а най-разпространен е корупционният натиск от криминалните групировки върху полицията и местната власт.

Основната цел на полицейската корупция е сдобиването с информация за започнали разследвания, възпрепятстване на досъдебни производства или компрометиране на бизнес конкуренти.

До момента в световен мащаб не е намерено универсално средство за борба с корупцията и организираната престъпност
шефът на ДАНС

В повечето страни членки корупцията в съдебната власт и митниците се ползва по-рядко от организираната престъпност, сочат още резултатите от изследването на ЦИД.

100 000 подкупа месечно има у нас на ниво пътна полиция, обясни Тихомир Безлов от ЦИД, като изтъкна не се вземат достатъчно мерки за предотвратяването на това.

За пример той посочи Сърбия, където на пътните полицаи е забранено да спират коли по магистралите. Тези мерки значително са намалили подкупите в западната ни съседка на ниво КАТ, но този метод според Безлов е доста дискусионен.

По-късно, в изказването си вътрешният министър Цветанов отбеляза, че корупцията в КАТ е двустранен процес.
Хората са склонни да дадат пари на пътния полицай, вместо да си понесат отговорността. Всеки лично участва в корупцията, смята министърът.

Натискът от страна на политици и магистрати върху полицията може да улесни корупцията в нея. Този тип въздействие може да достигне до национални нива, при които крупни криминални предприемачи установяват контрол върху назначенията в полицията и службите за сигурност, се посочва още в доклада на ЦИД.

От друга страна натискът от страна на прокурори и магистрати може да попречи на полицейските разследвания на влиятелни бизнесмени, които са част от криминалните мрежи.

МВР шефът:
България изнася организирана престъпност
Още...

Посредниците от типа на бивши полицаи или агенти на службите за сигурност, адвокати и информатори могат да улеснят корупционния обмен с крими контингента.

Клиентските мрежи могат също така да улеснят преките контакти между престъпници и полицаи. Подобни мрежи, включващи действащи или бивши полицейски служители, следователи, магистрати, бизнесмени са типични за България, Кипър, Гърция, Португалия и др.

Според изследването на ЦИД в България границата между легалната и незаконна икономика е далеч по-размита от тази в повечето членки.

Организираната престъпност, натрупала богатства от наркотици, контрабанда и проституция се намира в симбиоза с корпорации и групи, които притежават приватизираните държавни активи.

Подобно съдружие е в състояние да трансформира натрупаните капитали в политическа и административна власт.

Според ЦИД влиянието, с което разполагат тези компании в политическите и административни структури им позволява да използват корупционни практики за спечелване на обществени поръчки, избягване на данъци и др.

Организираните престъпни мрежи са инфилтрирали повечето държавни институции, включително полиция, митници и прокуратура.

Организираната престъпност оказва силно влияние върху политическия елит и политическите партии на местно равнище, а някои криминални структури дори са в състояние да въздействат върху депутати или политици на национално ниво, са заключенията на ЦИД.

В повечето страни членки съдебните органи не са привлекателни за обект на корупционни действия.

В Дания, Финландия, Нидерландия и Великобритания дори няма случаи на корупция в съдебната система в близкото минало.

Най-честите причини за корумпиране на магистрати са свързани със стремежа да се избегне предварително задържане под стража, да се отлагат съдебни решения.

Ключов фактор на съдебната корупция е политическото влияние върху съдилищата. Обвързаността на висши магистрати с правителството компрометират независимостта на съдебната власт.

Организираните престъпни групи се структурират на корпоративен принцип, каза и шефът на ДАНС Цветлин Йовчев.
Най-често корупцията се използва от организираната престъпност за защита и запазване на придобитите средства, допълни още той.

До момента в световен мащаб не е намерено универсално средство за борба с корупцията и организираната престъпност, коментира Йовчев.