Между 12% и 14% от пиротехниката на родния пазар към момента не съответства на изискванията. За това предупреждава Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) в лицето на председателя Стефан Цанков.

Минути преди да бъде осъществена поредната проверка за качеството на продуктите, Цанков разкри, че близо 10 от проверените до момента изделия от този тип имат разминавания с критериите.

Агенцията е захванала проверките на пиротехниката отрано, тъй като те са едни от най-атрактивните изделия по време на зимните празници, но също така са и най-опасните, особено когато се ползват от неподходяща възрастова група хора или от хора, употребили алкохол.

Стана ясно, че от началото на годината до момента са наложени общо 10 административни наказания за неотговарящи на изискванията пиротехнически изделия. Наложените за тях глоби са на обща стойност около 4 хиляди лева. Цанков увери, че всички открити опасни продукти са изтеглени от пазара незабавно.

По думите му, най-често срещаният проблем с този тип продукти е липсата на подходяща маркировка, която да обозначава класа пиротехника. Цанков препоръчва на всички потребители на пиратки, ракети, фойерверки и други пиротехники да не купуват такива, ако те нямат инструкции на български език.

Не купувайте и ако продуктите видимо имат разкъсвания по опаковката, вижда се част от взривното вещество или от керамичната му подложка. При всеки видим дефект или влажност на изделията, те не трябва да се ползват, съветва председателят на Агенцията.

От ДАМТН апелират хората да обръщат внимание и на основата на ракетите, които изстрелват - тя трябва да е стабилна и фиксирана при поставянето, тъй като при отклонение повече от 30 градуса със сигурност би имало щети или пострадали. Фитилът да е достатъчно дълъг, да даде достатъчно време на хората да се отдръпнат  - поне 8-12 секунди трябва да е горенето му. Безопасните разстояния варират от 3 до 30 метра за различните класове пиротехника, обясни още Цанков.

Той предупреждава българите да внимават особено с триъгълните пиратки, които са забранени в ЕС, но все още се намират на някои места из страната. По думите му те се изтеглят от разпространение, тъй като при гърменето шумът надвишава допустимите децибели и може да причини временна и дори трайна загуба на слуха.