СДС-Пловдив, сн. Булфото

Иван Костов: Трябва да сме готови, НДСВ ще изгуби изборите
Петър Стоянов: •Заставам твърдо зад кандидатурата на Надежда, една победа на Стефан Софиянски минава през трупа на СДС•
Надежда: Голямата политика трябва да носи щастие на хората

ПОСЛЕДНО: •Лидерът на НС БЗНС Яне Янев е арестуван в късния следобед в Нова Загора, повдигат обвинение за хулиганство.•

Бойни димки, хвърлени в женската тоалетна на сградата на синдикалния дом в Пловдив отложиха началото на заседанието на Националния съвет на СДС. Само минути след като участниците във форума влязоха вътре, сградата се изпълни със задушлив дим, който предизвика суматоха и принуди всички да излязат отвън.

Служители от охраната обясниха, че е пусната бойна димка без обозначения в дамската тоалетна. По непотвърдена информация е имало и втора димка, която обаче не се е задействала. На място са пристигнали пожарни коли.

С голямо закъснение, по-късно заседанието бе подновено, а кметът на Пловдив Иван Чомаков нарече инцидента “жестока политическа провокация”.

Янев В залата бяха открити и агитационни материали на Националното сдружение БЗНС на Яни Янев.

На позивите пише: ••Дами и господа, командващи СДС, след всичко, което причинихте на народа е крайна време да се оттеглите за размисъл върху следните въпроси: Защо и как проиграхте надеждата на поколения българи за създаване на средна класа в условия на истинска демокрация. Национално сдружение БЗНС гарантира, че ще се радвате на евроинтеграцията в европейски килии с раирани костюми.••

Ген. Борисов съобщи, че пловдивската дирекция на полицията издирва Яне Янев и най-вероятно срещу него ще бъде повдигнато обвинение за хулиганство. Никой не може да бъде гамен в тази държава, какъвто и да е той, заяви главният секретар на МВР.

Междувременно стана ясно, че Националното сдружение БЗНС поема цялата политическа отговорност за акцията по време на разширеното заседание на Националния съвет на СДС в Пловдив. Това заяви в Сливен лидерът на сдружението Яне Янев.

Ние дадохме ясен политически знак и предупреждаваме всички политически мафиоти, че това е една малка репетиция, заяви Янев. Ако сградата на СДС в Пловдив пушеше, то България гори, от това хората да мислят как биологически да оцелеят, подчерта земеделският лидер. Оттук насетне предстоят сериозните събития, допълни той, но отказа да отговори дали димките в Пловдив са били пуснати от членове на сдружението и не уточни какви ще бъдат предстоящите действия на земеделците.

Ако се наложи, ще дам подробен коментар пред прокурора и съда, каза още Янев. Той подчерта, че народът вече не издържа политическата мафия да се подиграва с него и заяви, че проблемите в България ще се оправят само ако сегашните политици се оттеглят доброволно.

Това което се случи през последните 13 години е анархизъм и разпад на държавата, каза земеделският лидер и посочи, че не възнамерява да поеме разходите за щетите в Пловдив. Ще ги поема само тогава, когато сегашните политици поемат разходите за целия икономически разпад.

Припомняме, че НС БЗНС проведе "активно мероприятие" и по време на 45 конгрес на БСП, състоял се на връх Бузлуджа. Тогава земеделците наеха делтапланери, с които разпръснаха листовки над събралите се социалисти.