Американският президент Барак Обама направи изявление относно въздушните удари срещу „Ислямска държава", които бяха извършени тази сутрин от коалицията, водена от САЩ.

Това не е битка само на Америка", каза Обама, приветствайки подкрепата на повечето от арабските държави, признавайки, че усилията на коалицията срещу джихадистите ще отнемат време.

"Над 40 държави предложиха помощ. Сигурността на САЩ, Близкия изток и на целия свят е заложена на карта", заяви американският президент.

„Терористите не могат да намерят убежище никъде, САЩ няма да толерира убежища за терористи, които заплашват американци", категоричен беше той.

По думите на Обама, Америка се е включила в помощ на своите приятели, изброявайки Бахрейн, Йордания, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, като той допълни, че за "САЩ е чест да застанат рамо до рамо със съюзниците си" в провеждането на авиоударите.

Обама допълни, че цел на ударите от тази сутрин са били и екстремисти, свързани с "Ал Кайда".

Според данни на активисти, поне 70 ислямистки екстремисти от "Ислямска държава" и други 50 бойци, свързани с "Ал Кайда", са били убити при въздушните удари в Сирия. Ранени са и други 300 джихадисти.

Малко след изявлението на Обама, Пентагонът съобщи на брифинг, че при въздушните удари в Сирия за първи път в бой е използван изтребителят Ф-22 "Раптор", който е невидим за радарите и най-модерният военен американски самолет. Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че въздушните удари са били "много успешни" и те са "само началото".

Ударени са били тренировъчни лагери на "Ислямска държава", щаб квартири, превозни средства и други техни обекти.