Столичната община няма да плати за почистването на четири района в София заради неизпълнени ангажименти от фирмите по чистотата днес, каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите й за квартали в районите "Триадица", "Лозенец", "Овча купел" и "Красно село" може да се приеме, че има повече от допустимото петпроцентно неизпълнение на заложените ангажименти по зимното почистване на фирмите.

На почистващата общинските пътища в район "Нови Искър" фирма също няма да се плати заради неизпълнени ангажименти. Фандъкова обясни, че за да се пробие път до селата в района се е наложило да се ползва техника от "АЕС-Х" и "Чистота-Искър", на които ще бъде платено.

Възможно е в следващите дни част от почистващите фирми да имат известен недостиг на реагентите за обработването на пътните платна срещу заледяване. Едно от дружествата чака пратка от смески от Русе, а пътищата там днес са затворени, другото дружество трябва да прекара товарните автомобили през магистрала "Тракия", където в момента е забранено движението на камиони.

Общо с 400 000 лева ще бъдат санкционирани фирмите, ангажирани с дейностите по снегопочистване на територията на София, съобщават от пресцентъра на Столична община.

Санкцията е за некачествено изпълнение на различни дейности на територията на столицата по време на първия обилен снеговалеж на 25 - 27 януари 2012 г.

Към момента затруднения с трафика в София има в кварталите "Хладилника", "Борово", "Бъкстон", "Красно село", както и по бул. "България".

Натоварен е трафикът и по булевардите „Цариградско шосе", „Александър Малинов", „Андрей Сахаров", „Цар Борис ІІІ", „Христо Ботев", както и в района на Руски паметник и Петте кьошета. Към момента градският транспорт в тези части на града се движи със закъснения между 10-15 минути.

Планинските квартали на столицата са блокирани от снега. Автобусите се движат с голямо закъснение.

Проблеми има в Северните райони на града, където рано тази сутрин не се движеха автобусите на градския транспорт. Колите вече са в движение по направленията до селата: Подгумер, Войняговци, Гниляне и до Гара Курило в район Нови Искър.

Автобусите закъсняват между 3 и 5 минути. Трамваите, тъй като се получават проблеми със стрелките при опесъчаване, закъсняват до 20 минути. Tролейбусите се движат със закъснение до 7 минути.

Сутринта при трамваите имаше закъснения от около половин час. На някои места не бяха почистени трасетата на трамваите, а в тях липсваше отопление. От Руски паметник до Съдебната палата всички трамваи бяха спрели заради снега.

От Столична община съобщиха, че ще пуснат допълнително две мотриси по линия на трамвай номер 7.
Поради зимната обстановка гражданите да използват личните си автомобили само с необходимото оборудване. В случай, че не се налага да не предприемат пътувания.

Затруднено е транспортното обслужване от с. Доброславци до с. Балша и от Нови Искър до с. Доброславци, съобщиха от „Център за градска мобилност".

В район Нови Искър, на пътя от с. Световрачене към с. Гниляне, стана катастрофа между три автомобила.

Ситуацията се усложни от паднал ТИР на Околовръстния път и пресечката за с. Гниляне. На мястото има екип на Пътна полиция.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че ще бъдат почиствани и вътрешноквартални улици.

"Целият ресурс е насочен към създаване условия за проходимост на града, така че да не затваряме училища, детски градини и хората да могат да отидат до работата си при затруднени зимни условия", посочи тя.