Българска банка за развитие подписа договор за саниране на разпадащия се цигански блок „Кармен" в Казанлък, предаде presstv.bg.

Според прессъобщение на Областна администрация Стара Загора и официалния регистър на банката, договорът е тристранен.

Както news.bg писа, мнозина от хората, чиито подписи фигурираха в протокола от проведеното Общо събрание, на което е постигнато 100% съгласие за саниране, не можеха да си спомнят кога и къде е проведено събранието и дали са присъствали.

В Областна администрация Стара Загора до 21 май има получени 16 договора от Българската банка за развитие за целево финансиране на жилищни сгради по Националната програма за енергийна ефективност. Договорите са за 10 блока в Казанлък и 6 за Гълъбово.

Миньорският град е „отличник" в това отношение. Всички 6 сгради в общината, за които са били подписани тристранни договори между кмета на Общината, областния управител и Българската банка за развитие, са стигнали до последния етап - целево финансиране, съобщават от местната медия.

В Община Стара Загора сключените тристранни договори са 20, но досега за нито един от тях няма решение за целево финансиране.

В Казанлък общият брой на тристранните договори е 11, сред тях е и блок „Кармен" в ромското гето. В официалния сайт на Българската банка за развитие е видно, че са подписани десет договора, в т.ч. и за ромския блок. В Раднево договорите са 3, в Павел Баня - 1.

До 21 май броят на регистрираните сдружения на собственици, които имат желание да кандидатстват за саниране по Националната програма, е 111 за цялата Старозагорска област.

В документите не е отразено състоянието на блока, а именно - че той се разпада, канализацията се излива право в мазето, а прозорци, дограма на голям брой апартаменти и асансьори във входовете блокът просто няма от години.

„Само за два дни ромите от казанлъшкия квартал „Кармен" са успели да схванат цялата информация за санирането, и още неприключила разяснителната кампания на Общината, сколасали да се организират и провели учредително събрание за създаване на сдружение за санирането на блока им", е казала кметицата на Казанлък Галина Стоянова.

Събранието се провежда неясно къде, избират се трима учредители, двама от тях са криминално проявени. Единият е подсъдим за кражба на електричество, другият - за използване на фалшиви документи. Липсва обява до всички собственици на апартаменти в „Кармен" за провеждането на Учредително събрание за създаване на сдружение на собствениците, която трябва да е стояла минимум 7 дни, закачена на входовете с дата, час, място на провеждане, цел и тема, плюс подписите на свикващите събранието.

От медията цитират някои неточности при подготовката на кандидатстването.

„Законът за управлението на етажната собственост повелява императивния срок от 14 дни, ако документите са изрядни, Община Казанлък да регистрира Сдружението. Което е трябвало да се случи най-късно до 20 февруари. Въпросното Сдружение въз основа на „перфектните" документи Общината странно защо регистрира почти месец по-късно - чак на 16 март.

Още по-фрапантно изглежда фактът, че в абсолютно противоречие със законовите срокове, кметът Галина Стоянова попълва и подписва декларации за съгласие за санирането от името на наемателите на общински жилища в „Кармен", чак на 23 и 24 март.

Прокуратурата бе сезирана за описаните нарушения.