Бившият директор на МВФ Доминик Строс-Кан е пристигнал в къщата в Манхатън, в която ще живее под домашен арест, докато тече делото му, предаде АП.

Според агенцията, задържаният е изглеждал в добро настроение, докато се е нанасял.

Къщата, в която той и съпругата му ще живеят, е луксозна, допълва медията, която детайлно изрежда броя на баните и вида на мебелите.

Припомняме, подалият след ареста си за сексуално посегателство Строс - Кан бе освободен срещу 6 млн. долара гаранция, при условие, че остане да живее в Манхатън под 24-часово наблюдение до края на процеса.

Това, обаче, се оказа трудна задача, тъй като известният арестант не бе желан съсед в първата избрана от съпругата му сграда.

След камериерката, подала оплакване за сексуално насилие, се появиха и други жени, които се представят за жертви.

Строс - Кан вече бе замесен в скандална афера с негова подчинена в МВФ. Тогава той призна, че е имал връзка с жената и й е помагал да се издигне в институцията, която оглавява.

Появиха се и спекулации, че през 2007 година, президентът Никола Саркози е получил информации, че полицията е „хванала" Доминик Строс-Кан с проститутка в колата.

Друг влиятелен френски политик  - министърът на държавната администрация Жорж Трон също бе обвинен от пострадали жени в сексуално посегателство..

За мнозина, обаче, всичко това е опит за дискредитиране на бившия директор, който бе и кандидат за президент на Франция.

Министърът на финансите на Франция Кристин Лагард официално обяви вчера, че ще се кандидатира за поста директор на Международния валутен фонд.

Ако бъде одобрена на мястото на Строс-Кан, Лагард ще бъде първата жена, оглавила МВФ след основаването му през 1945 г. Френският  министър има зад гърба си подкрепата на повечето европейски икономики, както и на Китай и на Бразилия. 

По-рано днес Русия и останалите членове на блока БРИКС изразиха загриженост относно процедурата за назначаване на нов шеф на Международния валутен фонд. Бразилия, Русия, Китай, Индия и Южна Африка публикуваха съвместно изявление, в което се отбелязва, че изборът на лидер на МВФ, основаван единствено на гражданството, подкопава легитимността на фонда.

Крайният срок за представяне на номинации за бъдещ управляващ директор на фонда е 10 юни. Окончателното решение ще бъде взето на 30 юни.