34-години след победата на Ислямската революция в Иран страната постигна ценни успехи на международно и вътрешно ниво, се посочва в позиция на иранската дипломация по повод годишнината от историческия момент за персийската страна.

Според вижданията на Иран външната политика на ислямската държава се базира върху това, че по света трябва да бъдат направени сериозни промени, основаващи се върху справедливостта, като всички страни трябва да участват в управлението на света.

Също така Иран смята, че държавите трябва да се придържат към национален консенсус, върховенство на закона, законните свободи, диалога, плурализма, търсенето на справедливост, толерантност, активно участие в разширяването и на гражданските институции.

Иранското правителството е на мнение, че основната на сегашните кризи и напрежения се корени в алчността на някои държави, също така страните, които не са доволни от правата си искат да ощетят интересите на други страни.

Светът се намира в процес на промяна, нациите се събудиха и не са готови да се подчинят пред едностранните политики на западните страни. Ние въз основа на нашите принципни позиции сме против намесата във вътрешните работи на страните и смятаме за незаконно и отхвърлено, използването на езика на заплахата и насилието при разрешаването на разногласията между държавите, се подчертава в иранската визия за света.

Иранската държава също възприема като важно предизвикателство за света тероризма и настоява за премахване на това „позорно деяние във всичките му форми с принципно и коренно поведение срещу създаващите го фактори, а не селективно и избирателно".
Също така Иран обявява, че плаща огромни човешки и парични ресурси за борба с наркотиците и разпространението им, което е друг основен приоритет за страната.

По отношение на Сирия Ислямската република е против намеса във вътрешните дела на Дамаск и подкрепя процеса по развитието и политическите реформи, както и сигурността и стабилността в тази страна.

Правителството на персийската страна смята, че е постигнало, базирайки се на признати експерти и учени, голям напредък във вътрешните дела - най-вече в областта на технологиите, науката и здравеопазването (космонавтиката, авиацията, ракетостроенето, електрониката и комуникациите, противовъздушна и морска отбрана, производство на муниции, лекарства, нанолекарства и медицински услуги, нанотехнологии).

Според Иран този напредък в технологиите е доказателство, че санкциите на Запада нямат никакъв ефект върху прогреса на страната, а по отношение на ядрената енергетика Иран счита, че използването на ядрената енергетика за мирни цели е неприкосновено право на всички нации и това право не се вземат чрез никаква власт, не трябва да бъде под монопола на страните, които много желаят.

Правителството на Ислямската република е на мнение, че причината за политическия и нелогичен натиск върху Техеран с помощта на различни средства - заплаха, измама, налагане на санкции по въпроса за ядрената програма на страната - се дължи на монополистическите стремежи на ограничен брой страни в тази сфера.

Преговорите между Иран и МААЕ трябва да се осъществяват в своите технически и правни рамки, като се надяваме на следващите срещи да бъде постигнато общо съгласие, смята иранското правителство.

Според иранците Западът използва инструментите за налагане на икономически натиск и санкции с цел Иран да се откаже от своите законни и безспорни права като това по начало е обречен принцип.

Налагане на санкциите срещу Иран е равносилно на потисничество като междувременно във всяка сфера, в която ни наложиха санкции те по бързо от другите достигнаха независимост и самодостатъчност, подчертават от Иран.

Страната на аятолласите очаква признаване на пълните ядрени права на Иран в най-кратки срокове рамките на споразуменията.

По отношение на връзките между България и Иран Ислямската република смята, че приятелските отношения между двете страни винаги са били във възход и народите на двете страни са се радвали на ползотворни отношения, основани на взаимно уважение.