Преди два дни срещу Иван Тодоров–Доктора, чийто “Мерцедес” вчера – 18 април, беше взривен, е имало неуспешен опит за атентат.

БНР съобщи, че близък на Тодоров е открил взривно устройство, поставено под автомобила му. Това е причината от два дни Доктора да се движи със засилена охрана.

Именно двамата охранители, които са били зад Мерцедеса на Тодоров с Audi A6, са откарали пострадалия в Пирогов.

От МВР все още не са потвърдили информацията за този неуспешен опит за атентат. Разследващите все още нямат категоричен отговор кога и по какъв начин е поставено взривното устройство, което уби на място шофьора на Иван Тодоров Йордан Спасков.

НСБОП съвместно с няколко чужди служби проверяват връзките на Доктора с чуждестранните му бизнеспартньори от Латинска Америка и няколко европейски държави.

Главният секретар на МВР ген. Борисов съобщи, че Тодоров още от първия момент след взрива е разпитван от следователи на НСБОП. Бойко Борисов посочи също така, че президента и премиера ще бъдат подробно уведомени за взрива на "Цариградско шосе".

Има сигнали, че няколко митнически служители са подпомагали цигарения бизнес на Иван Тодоров. Те ще бъдат проверени от МВР.



УЖАСЪТ НА ЦАРИГРАДСКО ШОСЕ - 11.10 ч, 18.04.2003:

Автомобил "Мерцедес" се взриви в движение около 11.10 часа на спирката пред полиграфическия комбинат на столичния булевард "Цариградско шосе", съобщи Радио Нет. Най-вероятно, става въпрос за бомба, задействана дистанционно, или чрез мобилен телефон.

В автомобилът са се намирали криминално проявените Иван Тодоров - Доктора и Йордан Пасков.

На място е починал пътуващият на задната седалка в колата Йордан Пасков (58 г.), а в Институт “Пирогов” е настанен шофьорът на мерцедеса Иван Тодоров-Доктора (39 г.). Загиналият все още не е изваден от автомобила.

Всъщност Пасков е работел като шофьор, но точно този път Тодоров поискал сам да кара новия си брониран Мерцедес.

Раненият е в съзнание, с обгоряния и контузии, съобщи шефът на болницата д-р Спас Спасков. Тодоров е имал рана на шията, приет е без фрактури по тялото и увреждане на вътрешните органи. Състоянието е възстановимо, изгарянията са сравнително повърхностни, каза лекарят.

ПОСЛЕДНО:••Загиналият Йордан Пасков е бивш служител на УБО, преди да започне работа като личен шофьор на Тодоров.
Тодоров е съдружник с още 5 бизнесмени в брокерската къща “Амигос” и дружеството “Източни финанси”. На негово име в Димитровград е регистрирана фирмата “Скузи”, която е търгувала с различни стоки.
В ранния следобед служители на НСБОП запечатаха офиса на финансовата къща в София. Заместник-директорът на службата Венелин Великов обясни, че Тодоров е “бизнесмен от мащаб” и се занимава предимно с цигарен бизнес, но нямало съмнения за извършвана от него контрабандна дейност. Според него, става въпрос за конкурентни отношения в бизнеса. Този атентат е аналогичен със ситуацията по време на убийството на Илия Павлов, коментира той.
По неофициална информация, чрез брокерската къща “Амигос” Иван Тодоров е имал обща дейност с братята Георги и Любен Пехливанови, които поеха бизнеса на убития на остров Аруба Поли Пантев.••
••Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов заяви в Плевен, че инцидентът е свързан с международната престъпност. Той уточни, че раненият Иван Тодоров и брокерската къща отдавна са наблюдавани от полицията. Борисов съобщи още, че бомбата е била задействана отвън, най-вероятно с мобилен телефон, и е била поставена в жабката на автомобила.••

Според очевидци, автомобилът се е запалил на моста на алея "Яворов". Чул се е силен гръм, след което колата е продължила по инерция около 300 метра и се е ударила в бордюра пред Полиграфическия комбинат. Единствената друга пострадала кола е "Рено Клио", което е било паркирано край тротоара. То е ударено от едната страна и са изпочупени прозорците му.

В момента на експлозията, която е станала преди спирка "Ропотамо", Мерцедесът се е движел с много висока скорост - около 120 км в час. Това обяснява как е стигнала чак до Полиграфическия комбинат, обясняват полицаи.

В резултат на инцидента в платното в посока "Орлов мост" се е образувало задръстване, което стига чак до хотел "Плиска". Градският транспорт е спрян, хората ходят пеш по булеварда.

Според регистъра на фирмите в България Иван Тодоров е съдружник в "Източни финанси" ООД с 9 процента, а 46 на сто са на "Амигос".

И ОЩЕ: Кой е Иван Тодоров-Доктора
Има сигурна версия за взрива, каза още ген. Борисов, но не пожела да я огласи пред журналисти. Той съобщи още, че брокерската къща е затворена в момента, от дълго време тя е била наблюдавана, също както и работата на Иван Тодоров и изрази надежда, че самият Тодоров ще каже повече за своите врагове или за финансовите операции, които е извършвала фирмата му.
Европейски служби са проверявали тази къща (Амигос) от известно време, каза ген. Борисов, но не пожела да уточни дали става въпрос за търговия с оръжие, наркотици или други престъпления.

Приближени на Доктора твърдят, цитирани от БНР, че той е бил близък до ръководството на СДС по време на синьото управление и че е бил сред големите спонсори на партията. Според запознати, той има бизнес в Южна Америка.

Иван Тодоров е родом от Димитровград, през последните 6-7 години не и извършвал никаква дейност в този регион, нито е регистриран за криминални прояви през този период.
Съпругата му Велиана и синът му живеят в Англия. Заминали са преди 4 години, по-късно ги е последвал и Тодоров. Преди да напусне страната, семейството е търгувало с алуминий, в последствие бизнесът на Доктора са поели родителите му. Те сега са пенсионери и продължават да живеят в Димитровград. Семейната фирма вече не работи.
Знае се, че преди около 8 години той е откраднал автомобил от Хасково, който по-късно е паркирал на около 50 метра от РПУ в Димитровград. Неофициално преди години името му е било свързано и с рекет, но не е осъждан.
Според полицейски източници, причината за днешния атентат едва ли е свързана с неговата дейност на територията на Димитровград или Хасково.