Няколко хиляди души протестираха по улиците на Ню Йорк срещу войната в Ирак по повод четвъртата годишнина от началото на войната на 20 март 2003 г.

Няколко десетки от тях са задържани от полицията.

По данни на организаторите от групата Обединени за мир и справедливост около 25 000 до 30 000 демонстранти, сред които студенти, музиканти, бивши участници във войната във Виетнам, издигаха плакати, на които пише: "Войниците навън /от Ирак/ веднага", "Изхвърлете Буш, не бомби", "Върнете ни децата", "Не на войната в Ирак" и "Четири години са прекалено много".

Демонстрантите "поеха щафетата" от десетки хиляди други хора, които протестираха в събота по улиците на Вашингтон и Лос Анджелис. Шестивята преминаха край офисите в Манхатън на двама сенатори-демократи от щата Ню Йорк, Хилари Клинтън и Чарлс Шумър.

В Ню Йорк антивоенни активисти смятат да се съберат сутринта на Уолстрийт при откриването на Нюйоркската фондова борса. Протестиращите ще поставят около нея плакати, на които ще бъдат написани имената на фирми, облагодетелстващи се според тях от войната с Ирак.

Протести имаше също в Сан Франциско, Калифорния, и в Портланд, щата Орегон. Около 5000 души преминаха в мирно шествие по улиците на Сан Франциско с плакати, с които призоваха президента Буш да се вслуша в гласа на американците, предаде ИТАР-ТАСС.

В Австралия също се състояха масови протести против войната в Ирак по повод 4-годишнина от началото й. Организаторите на митингите в Сидни, Мелбърн и Брисбейн под мотото "Да спрем военната кампания в Близкия Изток" поискаха от властите да изтеглят възможно най-бързо чуждестранните войски от Ирак, да върнат у дома австралийския затворник в Гуантанамо Дейвид Хикс и да бъдат преразгледани някои аспекти от външнополитическия курс на правителството.