18 катафалки получава Главното мюфтийство в България.

Траурните транспортни средства са произведени специално за тази дейност и са съобразени с мюсюлманската религиозна традиция, свързани с ритуалите, извършване на покойника. Катафалките отговорят и на всички европейски изисквания, съобщават от Главното мюфтийство.

Дарението е в рамките на широкото международно сътрудничество на турското Сдружение на общините и е на стойност около един мил. лв.

Автомобилите ще бъдат разпределени по районни мюфтийства и при нужда ще извършват междуградски и международни услуги, заявени от български граждани с мюсюлманско вероизповедание.

Утре, 9 октомври от 12:00 ч в ще се проведе официалната церемония по връчване на дарението от Сдружението на общините в Република Турция.
На церемонията ще присъстват главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, главният секретар на Сдружението на общините г-н Хюсеин Гюнгьор, Н.Пр. г-н Сюлейман Гьокче, областният управител на София-град г-н Веселин Пенев, изпълнителният директор на Стружението на общините в Република България г-жа Гинка Чавдарова, директорът на дирекция „Вероизповедания" на МС г-н Емил Велинов, районни мюфтии, представители на бизнеса и академичната общност.