Долната камара на германския парламент прокара закон, който ограничава властта на по-малките синдикални организации, след като през последните месеци стачки парализираха въздушния трафик и жп транспорта в страната, съобщава Ройтерс.

Индустриални организации призоваха за подобна промяна на закона, за да се спрат по-малките синдикати като GDL, които представляват 20 хиляди машинисти в „Дойче бан", да блокират цялата дейност на компанията, в която работят 200 хиляди души.

Сега сключването на споразумение за заплатите между най-големия съюз и „Дойче бан" ще се прилага за всички служители.

„Една компания, едно споразумение за заплатите. Този принцип има дълга традиция в Германия и мисля, че е добър", каза министърът на труда Андреа Налес пред парламента.

Вчера GDL се съгласи да отложи последната си стачка, която е във връзка със спор с „Дойче бан" за заплащането и правата за преговаряне, след като двете страни се съгласиха на необвързващ арбитраж.

Синдикатът организира 9 стачки за 10 месеца, засягайки 5,5 милиона души, които използват жп услугите всеки ден. Икономисти са изчислили, че стачките са стрували на германската икономика до 100 милиона евро на ден.

Десетки стачки бяха организирани и от синдиката на пилотите Vereinigung Cockpit към „Луфтханза" заради намаляване на разходите и бонусите при ранно пенсиониране.

Опоненти на законодателната промяна заявяват, че нарушава основните права на стачкуващите и заплашва оцеляването на малките синдикати.

Според Налес именно промяната ще заздрави съюзите чрез сътрудничество.