Варна ще бъде Европейска младежка столица през 2017 г.

Победителят в конкурса беше обявен на церемония в румънския град Клуж-Напока, който е избран за Европейска младежка столица през 2015 г., информира БНР. В момента там се провежда пленарно заседание на Генералната асамблея на Европейския младежки форум - най-голямата организация, представител на младежите в Европа. Темата на сесията е "Активност и демокрация", а гост - Тибор Наврачич, европейски комисар по въпросите на културата, образованието, младежта и спорта.

Варна беше на финала на надпреварата за 2017 г. заедно с градовете Кашкайш от Португалия, Галуей от Ирландия и Перуджа от Италия.

Български град за първи път печели тази титла.

Европейска младежка столица е титла, която се присъжда на европейски град за период от една година. Това е инициатива на Европейския младежки форум, започнала през 2009 г. Досега европейски младежки столици са били: Ротердам, Холандия (2009 г.), Торино, Италия (2010 г.), Антверпен, Белгия (2011 г.), Брага, Португалия (2012 г.), Марибор, Словения (2013 г.), Солун, Гърция (2014 г.) и Клуж-Напока, Румъния (2015 г.). За 2016 г. Варна загуби на финалната права от град Ганджа, Азербайджан.

Варна е кандидат за Европейска младежка столица за трета поредна година, като за втора поред достига до финала.

Победата означава, че всички младежки форуми на организации от цяла Европа през 2017-а ще се проведат във Варна. Титлата няма конкретно финансово измерение и към нея няма парична награда, но Варна получава правото да кандидатства с младежки проекти по всички европейски финансови инструменти с предимство пред всички останали градове.

Темата на кандидатурата за 2017 година е „Социални иновации и предприемачество". Все области, в които Варна има какво да покаже на България и Европа. Особен акцент в младежките дейности през 2017 г. ще бъде и ромската интеграция.

Кандидатурата на Варна стана повод за безпрецедентно обединение на българските евродепутати от всички политически сили. Градът беше подкрепен и от тенисиста Григор Димитров. Премиерът Бойко Борисов, еврокомисарят Кристалина Георгиева и министърът на младежта и спорта Красен Кралев, които бяха сред най-горещите привърженици на Варна.